8 întrebări pe care le poți primi la interviul de angajare
- Gabriel Grosoiu
- 05.01.2024
Interviul de angajare poate fi o etapă decisivă în obținerea unui loc de muncă. Acesta reprezintă un prim contact între candidat și compania angajatoare, dar și oportunitatea viitorului angajat de a-și prezenta istoricul profesional, abilitățile și aptitudinile care îl recomandă pentru obținerea poziției vacante.
Deși fiecare interviu de angajare urmează un tipar diferit, influențat de stilul recrutorului și de domeniul pentru care se recrutează, există o serie de întrebări frecvente, pe care majoritatea intervievatorilor le utilizează pentru a selecta candidatul potrivit.
Prin urmare, am pregătit un ghid de interviu cu exemple specifice, care să-ți vină în ajutor, dacă ești în căutarea câtorva sfaturi pentru un interviu de succes. Iată cum poți să te pregătești pentru interviul de angajare, anticipând cele mai frecvente întrebări și formulând răspunsuri care să convingă.
- Cum să te pregătești pentru interviul de angajare
- Ghid de interviu: cum decurge un interviu de angajare
- Tipuri de întrebări la interviul de angajare: ce te poate întreba recrutorul
- 8 cele mai frecvente întrebări la interviul de angajare. Răspunsuri câștigătoare vs. răspunsuri de evitat
- Ce întrebări să pui la un interviu
Cum să te pregătești pentru interviul de angajare
Interviul de angajare este o probă importantă în procesul de selecție, care necesită o pregătire prealabilă. Deși discuțiile se vor centra pe abilitățile tale și pe istoricul tău profesional, există o serie de întrebări care, fără a fi anticipate și pregătite corespunzător, te pot pune în dificultate.
De la ținuta pe care o îmbraci până la felul în care îți formulezi răspunsurile la întrebările din interviu, iată ce lucruri trebuie să iei în considerare pentru a avea șanse reale de reușită.
Parcurge anunțul de angajare și cerințele postului
În interviul de angajare, recrutorul este interesat să identifice acele abilități și aptitudini care te vor ajuta să-ți îndeplinești sarcinile cu succes și să performezi cât mai bine în rolul pe care îl vei ocupa. De aceea, nu este suficient să ai în spate realizări profesionale impresionante, dacă acestea nu sunt relevante pentru postul vacant la care ai aplicat.
Atunci când recitești anunțul de angajare, corelează cerințele postului și aptitudinile solicitate de către angajator cu abilitățile pe care le-ai dobândit de-a lungul timpului, în anii de studiu și în experiențele de muncă anterioare. În acest fel, vei dovedi recrutorului că experiența ta este cu adevărat relevantă pentru poziția deschisă și că vei face față oricărei provocări viitoare, în cadrul companiei.
Documentează-te cu privire la companie și la poziția vacantă
În general, în cadrul interviului, recrutorul alocă un anumit interval de timp pentru a discuta despre companie, despre misiunea acesteia și despre poziția vacantă. Cunoscând câteva informații de bază despre angajator, vei da dovadă de interes real pentru postul vacant.
Pentru a te documenta cu privire la companie, poți consulta site-ul acesteia și rețelele de socializare pe care este prezentă. Astfel, poți afla informații valoroase despre domeniul de activitate, despre istoricul companiei, despre misiunea și valorile pe care le promovează ori despre cultura organizațională. Toate aceste aspecte sunt importante inclusiv în momentul în care vei formula întrebările pe care îți dorești să le adresezi recrutorului.
În plus, este important să te informezi referitor la postul pentru care candidezi. În acest fel, vei anticipa principalele teme de discuție și vei putea oferi răspunsuri pertinente, indiferent dacă primești întrebări tehnice la interviu sau întrebări adresate de HR.
Analizează piața muncii și află care este media salarială oferită pentru astfel de posturi și care sunt responsabilitățile principale pe care le implică această poziție. Poți lua legătura cu alte persoane din domeniu, care activează pe o poziție similară, pentru a anticipa așteptările recrutorului referitoare la candidatul ideal.
👉 Dacă vei fi desemnat admis, în urma procesului de selecție, este important să știi care vor fi următorii pași după angajare. Află Totul despre perioada de proba la job, pentru a-ți cunoaște drepturile și obligațiile.
Acordă atenție ținutei pe care o porți și fii punctual
Prima impresie poate dicta întregul parcurs al discuției, fapt pentru care este important să știi cum să te prezinți la interviu. Optează pentru o ținută îngrijită și un stil office. Este important să nu alegi culori sau imprimeuri care să atragă atenția interlocutorului și să-l determine să se defocuseze. Aspectul îngrijit, decența și eleganța vor provoca o impresie plăcută încă din primele momente.
Totodată, punctualitatea este un indicator al seriozității și al implicării. Este esențial să ajungi la locul interviului înainte de ora stabilită, pentru a evita eventualele întârzieri și decalaje.
Parcurge o listă cu potențiale întrebări și răspunsuri la interviu
O listă cu potențiale întrebări și răspunsuri la interviu te-ar putea scuti de eventuale blocaje, în timpul discuției cu recrutorul. Există o serie de întrebări comune, care se vor adresa indiferent de ce model de interviu alege recrutorul să adopte. Pentru astfel de întrebări, poți formula un răspuns pertinent și la obiect, care să-ți garanteze reușita și care să te pună în temă cu ce trebuie să știi la un interviu.
În plus, este esențial să întocmești o listă cu câteva idei de întrebări pentru angajator, care să te ajute să lămurești eventualele neclarități. Această abordare va denota interes, din partea candidatului, pentru postul vacant și pentru organizația angajatoare.
Dacă nu ai experiența interviurilor de angajare, poți apela la serviciile unor specialiști în resurse umane, care să te ajute să te pregătești. Aceștia pot organiza o simulare a interviului de angajare, oferindu-ți exemple de interviuri, potențiale întrebări și răspunsurile apreciate de către recrutori.
În cazul unui interviu tehnic, este esențial să te asiguri că deții cunoștințele necesare în domeniul de activitate, pe care recrutorii le-ar putea testa în cadrul discuției.
Ghid de interviu: cum decurge un interviu de angajare
Pentru a avea o atitudine cât mai relaxată, este util să cunoști structura unui interviu. Deși aceasta depinde în mare măsură de recrutor, interviul urmează, în general, o serie de pași standard.
Deschiderea interviului și prezentarea participanților
În prima instanță, candidatul va fi întâmpinat de către recrutor, care îi va prezenta pe scurt principalele teme abordate în cadrul discuției. Dacă, din partea companiei, participă la interviu mai multe persoane, acestea se vor prezenta, menționând și funcția pe care o ocupă.
Alături de reprezentantul de resurse umane, la interviu mai pot lua parte și managerul departamentului, superiorul ierarhic direct pentru poziția vacantă sau managerul companiei. În general, persoana de contact care te va invita la interviu îți va comunica atât componența membrilor comisiei, cât și alte detalii relevante, precum locația sau cât durează interviul.
În etapa de prezentare a interviului de angajare, ți se poate solicita să adaugi câteva cuvinte despre tine, care să vină în completarea informațiilor din CV.
👉 Un CV bine întocmit este primul pas pentru a atrage atenția recrutorilor. Află Cum faci un CV de angajare in 2023: model CV eficient, care să-ți asigure locul la interviul de angajare la stat sau la privat.
Întrebări adresate candidatului
Prezentarea participanților la interviu poate fi urmată de o scurtă descriere a companiei și a rolului vacant din organizație. Ulterior, membrii comisiei se vor axa pe a cunoaște candidatul, încercând să afle motivația acestuia de a candida pentru job, abilitățile care îl recomandă și experiența profesională anterioară.
Întrebările adresate vor fi atât generale, referitoare la istoricul profesional, cât și specifice, menite să evalueze capacitatea candidatului de a se adapta cerințelor postului. În această etapă, se mai pot evalua anumite abilități tehnice sau relaționate cu domeniul pentru care potențialul angajat candidează.
Prezentarea poziției vacante și a ofertei de job
În cadrul interviului, reprezentantul organizației va detalia aspectele relevante, referitoare la companie, la postul vacant și la sarcinile specifice pe care acesta le implică. În această prezentare, recrutorul trebuie să includă detalii despre oferta de job, beneficiile extrasalariale acordate, evaluarea performanțelor la locul de muncă și alte aspecte relevante pentru candidat.
👉 Recompensarea corectă a angajaților reprezintă un factor motivator important, în alegerea unui loc de muncă. Beneficiile extrasalariale precum cardul cultural Edenred motivează echipa și oferă perspective de dezvoltare personală și profesională pe termen lung. Cardul cultural poate fi folosit pentru achitarea contravalorii abonamentelor sau a biletelor la concerte, festivaluri ori muzee, a cursurilor de limbi străine, dar și a altor activități recreative.
Întrebările candidatului pentru recrutor
Extrem de importantă, în cadrul interviului de angajare, este și sesiunea de întrebări pe care candidatul le poate adresa recrutorilor. Acesta este încurajat să adreseze angajatorului o serie de întrebări, care să clarifice eventualele nelămuriri.
Detalii despre procesul de selecție și încheierea interviului
După ce toate neclaritățile au fost adresate, recrutorul oferă o serie de informații despre următorii pași în procesul de selecție. În acest punct, ți se vor comunica informații referitoare la timpul estimativ în care vei primi un feedback și la acțiunile următoare, în cazul în care rezultatul este unul pozitiv.
Este recomandat ca, în încheiere, să mulțumești recrutorilor pentru timpul acordat, comunicându-le că vei aprecia un răspuns din partea lor, indiferent de natura rezultatului.
Grila de interviu
În cazul în care vei remarca, pe parcursul discuției, că interlocutorul consultă un anumit document, în care își notează informații bazate pe răspunsurile tale, trebuie să știi că acesta utilizează, cel mai probabil, o grilă de interviu, instrument folosit pentru a evalua în mod cât mai obiectiv candidații.
Această grilă este o bază utilă pentru realizarea unui interviu structurat, conținând criterii de evaluare, întrebări standardizate și o scală de evaluare, menită să faciliteze compararea candidaților și evaluarea deciziei finale.
Tipuri de întrebări la interviul de angajare: ce te poate întreba recrutorul
Întrebările adresate candidaților au scopul de a analiza potrivirea acestora cu cerințele postului pentru care au aplicat. Recrutorii folosesc diferite tipuri de întrebări care să-i ajute să decidă dacă potențialii angajați posedă abilitățile, experiența și cunoștințele necesare pentru a îndeplini eficient responsabilitățile postului.
Interviu de angajare întrebări situaționale
Prin aceste întrebări, scopul este de a observa felul în care candidatul gestionează diferitele situații care vor apărea în cadrul activității, dar și capacitatea de analiză și sinteză a acestuia. Întrebările situaționale testează capacitatea candidatului de a rezolva problemele, pragmatismul și felul acestuia de a aborda diversele situații practice.
Din categoria interviului cu întrebări situaționale, recrutorul te poate întreba:
- Cum ai proceda în situația în care feedback-ul colegilor tăi întârzie să apară, ținând cont de faptul că termenul limită al realizării sarcinii respective este unul strâns?
La acest tip de întrebare, un răspuns potrivit ar fi:
- În cazul în care feedback-ul solicitat întârzie să apară, as reveni cu un reminder, pentru a înștiința colegii în cauză că termenul de execuție al proiectului va fi încălcat, rugându-i să preia cu prioritate respectivul task. Dacă acest scenariu nu ar funcționa, aș înștiința superiorul ierarhic de respectiva situație, bazându-mă pe intervenția acestuia pentru a urgenta soluționarea sarcinii.
Interviu întrebări comportamentale
Dacă întrebările situaționale au rolul de a te expune unor situații viitoare și de a analiza felul în care poți gestiona diferite provocări, întrebările comportamentale au rolul de a evalua comportamentele candidaților în situații din trecut.
Aceste întrebări se pot referi la momentele trecute din cariera ta, în care ai fost nevoit să rezolvi o situație dificilă, să coordonezi un proiect, să oferi sau să primești feedback. Întrebările comportamentale încurajează candidații să ofere exemple concrete și să evidențieze competențele relevante poziției pentru care aplică.
O întrebare comportamentală pe care recrutorul o poate adresa este:
- Povestește-mi despre un moment din cariera ta în care ai luat o decizie importantă, sub presiune la locul de muncă. În ce fel ai procedat pentru a lua decizia respectivă și care au fost rezultatele?
Un răspuns recomandat pentru această întrebare ar fi:
- În cadrul ultimului loc de muncă, am fost pus în situația de a decide într-un timp foarte scurt dacă accept să coordonez un proiect important pentru companie, în condițiile în care managerul propus inițial s-a îmbolnăvit. Pentru că proiectul trebuia să înceapă imediat, am solicitat toate informațiile referitoare la proiect, pentru a analiza dificultatea acestuia și potrivirea cu expertiza mea anterioară. Am ajuns la concluzia că dețin abilitățile necesare pentru a coordona proiectul și, prin urmare, am acceptat această provocare, ce s-a dovedit a fi un real succes pentru companie și o experiență relevantă pentru cariera mea.
Întrebările capcană la interviu
Astfel de întrebări capcană la interviu, inconfortabile uneori, au rolul de a testa capacitatea candidatului de a face față provocărilor și de a ieși din zona de confort. Recrutorul este interesat de atitudinea ta de a aborda aceste întrebări capcană care, deși simple la prima vedere, pot ascunde anumite provocări.
Un exemplu de întrebare capcană, adresată de recrutori, ar putea fi:
- Care este motivul pentru care vrei să pleci de la actualul loc de muncă?
Un răspuns potrivit la această întrebare este:
- Am decis să plec de la actualul loc de muncă pentru că sunt în căutarea unei oportunități care să se potrivească mai bine cu abilitățile și competențele mele. Deoarece sarcinile mele au devenit repetitive, iar compania nu îmi poate oferi posibilități de evoluție, am ajuns la concluzia că este momentul să fac o schimbare în cariera mea, pentru a continua să mă dezvolt profesional.
8 cele mai frecvente întrebări la interviul de angajare. Răspunsuri câștigătoare vs. răspunsuri de evitat
Indiferent de întrebările pe care recrutorul le adresează, este important de menționat că răspunsul trebuie să fie onest, bazat pe experiența ta anterioară. Dacă îți dorești să știi ce trebuie să spui la un interviu, ține cont de faptul că este esențial să fii autentic și să împărtășești acele aspecte care te transformă în candidatul ideal.
Iată 8 întrebări frecvente la interviu, pe care cea mai mare parte a recrutorilor le adresează, dar și ce să nu faci la interviu, pentru a-ți crește șansele de reușită.
1. Ce te recomandă pentru acest job sau de ce ar trebui să te angajăm?
Prin întrebarea „Ce te recomandă pentru acest job?” sau „De ce ar trebui să te angajăm?” recrutorul intenționează să analizeze capacitatea candidatului de a corela abilitățile profesionale cu cerințele postului vacant.
Autoevaluarea este extrem de importantă în această situație, iar dacă recrutorul dorește să știe ce te recomandă pentru ocuparea acestei poziții, răspunsul ar trebui să evidențieze felul în care aptitudinile și abilitățile tale se potrivesc cerințelor postului.
Răspuns recomandat: „Am analizat cu atenție cerințele poziției vacante și abilitățile necesare pentru a duce la îndeplinire sarcinile specifice și consider că abilitățile mele de comunicare, capacitatea de a face față situațiilor stresante, dar și faptul că mă adaptez ușor situațiilor noi sunt calități care mă recomandă pentru acest job. Totodată, experiența mea amplă în ceea ce privește interacțiunea cu clienții și abilitatea de a lucra eficient în echipă sunt motive în plus pentru care aș fi un candidat potrivit pentru acest post.”
De evitat: Evită să dai un răspuns vag sau să precizezi abilități care nu se regăsesc în cerințele postului, deoarece astfel de elemente nu sunt întotdeauna de interes pentru angajator.
2. Spune-ne ceva despre tine
Atunci când recrutorul îți adresează invitația „Spune-ne ceva despre tine”, acesta își dorește să afle care sunt cele mai relevante aspecte referitoare la experiența ta, abilitățile și competențele tale sau obiectivele tale profesionale. Cu alte cuvinte, are așteptarea de a primi o scurtă prezentare personală în interviu, cu ajutorul căreia să te cunoască mai bine.
Important de reținut este că rezumatul trebuie realizat ținând în permanență cont de postul pentru care aplici și de așteptările angajatorului de la candidatul ideal.
Răspuns recomandat: „Activez în domeniul vânzărilor de 5 ani, timp în care am ocupat postul de consilier vânzări pentru compania X și postul de team leader în departamentul de vânzări al companiei Y. În această perioadă, am dobândit abilități relevante în ceea ce privește relaționarea cu clienții și coordonarea echipelor de vânzări și am implementat strategii care au dus la creșterea vânzărilor companiei cu 30%.”
De evitat: Concentrează-te pe sublinierea aspectelor relevante pentru angajator și evită să faci o prezentare mult prea amplă, care să plictisească. De asemenea, nu include în prezentare defecte, informații care să te dezavantajeze sau care să ridice anumite semne de întrebare pentru recrutori.
3. De ce îți dorești acest job sau de ce vrei să lucrezi la noi?
Întrebarea „De ce îți dorești acest job?” sau variantele similare, de tipul „De ce vrei să lucrezi la noi?”, „De ce ai aplicat peste acest post?” sau „Ce te motivează pentru a obține acest post?” testează interesul candidatului pentru companie și pentru rolul vacant, dar și seriozitatea cu care a abordat procesul de documentare și pregătirea pentru interviu.
Este important să transmiți recrutorilor ce te motivează cu exemple, corelând interesul personal cu succesul și cu realizările organizației.
Răspuns recomandat: „Am remarcat rezultatele impresionante pe care compania dumneavoastră le-a înregistrat în domeniu, iar motivația mea este de a activa în cadrul unei organizații competitive, care să îmi ofere prilejul de a crește și de a-mi dezvolta abilitățile. Consider că experiența mea anterioară poate fi valoroasă pentru proiectele pe care le desfășurați în prezent, fapt care mă motivează să obțin acest post.”
De evitat: Chiar dacă recompensele financiare sunt un punct de interes pentru tine, este recomandat ca, în momentul în care explici de ce vrei acest job, să eviți să aduci aceste aspecte în discuție. Recrutorii sunt interesați să descopere motivația reală a candidatului și își doresc să selecteze un angajat care să fie cu adevărat implicat în munca sa.
4. Ce așteptări ai de la acest job?
Dacă recrutorul vrea să afle ce așteptări ai de la acest job, acesta este interesat de perspectivele tale viitoare în ceea ce privește cariera și evoluția profesională, în acord cu postul vacant.
Răspuns recomandat: „Consider că a fi parte din această organizație va constitui pentru mine un prilej de a mă dezvolta profesional și de a evolua în acord cu obiectivele mele de carieră. În plus, îmi doresc să lucrez alături de specialiștii acestei companii și să împărtășim experiențe relevante pe care fiecare dintre noi le are în acest domeniu, pentru a contribui la dezvoltarea și la succesul organizației.”
De evitat: Nu e indicat să aduci în discuție așteptările salariale, fără a preciza contribuția ta la reușita organizației. Totodată, nu este recomandat să dai un răspuns prea vag, de tipul „îmi doresc să învăț”.
5. Care a fost cea mai mare realizare profesională de până acum?
Dacă recrutorul vrea să afle cea mai mare realizare profesională de până acum, dă exemple relevante, care să dovedească priceperea ta în domeniu, în relație cu postul vacant pentru care aplici. Este important să-ți evaluezi corect și onest realizările și să oferi informații care să convingă.
Răspuns recomandat: „Când activam în cadrul companiei X, în rolul de manager al departamentului de marketing, am desfășurat o campanie de promovare, ce a contribuit în mod masiv la popularizarea companiei pe piață, crescând vânzările cu 50% față de anul precedent.”
De evitat: Evită să prezinți realizări nesemnificative sau care nu sunt relevante în contextul poziției pentru care aplici. În plus, nu este recomandat să dai un răspuns ambiguu, fără exemple concrete.
6. Povestește-ne o situație dificilă, întâmpinată de-a lungul carierei tale
Situațiile dificile sunt întâlnire în orice context și în cadrul oricărei companii. Dacă recrutorul dorește să afle despre provocările pe care le-ai întâmpinat, acesta intenționează să analizeze abilitatea ta de a te adapta și de a face față situațiilor limită.
Răspuns recomandat: „O situație dificilă pe care am întâmpinat-o la ultimul loc de muncă a fost atunci când, din cauza unor erori în procesul de comunicare, clienții au fost nevoiți să aștepte un timp suplimentar, pentru a primi comenzile. În această situație, am implementat noi strategii de comunicare și am reușit să remediem problema într-un timp scurt. Această experiență m-a învățat să fiu mult mai atent la întregul proces de execuție al unui proiect, menținând contactul permanent cu ceilalți membri ai echipei și cu clienții.”
De evitat: Nu ocoli răspunsul la această întrebare, motivând lipsa erorilor sau a situațiilor dificile în cariera ta. Identifică o situație pe care ai depășit-o cu succes și nu omite să precizezi care au fost lecțiile pe care le-ai învățat.
7. Care sunt așteptările tale salariale?
Această întrebare se va regăsi în mod cert printre întrebările de la interviu. Este indicat ca, înainte de a solicita o anumită sumă, să faci o documentare amănunțită, referitoare la media salarială oferită pentru o astfel de poziție.
Răspuns recomandat: „În urma documentării pe care am efectuat-o, am observat că media salarială oferită pentru această poziție variază între 4000 și 5000 de lei net. Prin urmare, așteptările mele salariale se încadrează un acest interval, cu precizarea că sunt deschis să negociez, în funcție de beneficiile extrasalariale oferite, de facilitățile sau de compensațiile suplimentare.”
👉 O companie atentă la nevoile salariaților pune accent pe recompensarea echitabilă a acestora. Cuvouchere de vacanta Edenred, angajații au acces la o rețea vastă de unități turistice de pe teritoriul țării, beneficiind de decontul cazării, al transportului, al meselor sau al serviciilor de agrement.
De evitat: Este recomandat să eviți să ceri o sumă mult peste media pieței sau peste calificările și experiența ta din prezent. Totodată, nu te subevalua doar pentru că îți dorești respectivul job.
8. De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă?
Această întrebare, care țintește să clarifice de ce ai plecat de la ultimul loc de muncă, are rolul de a evalua așteptările tale în raport cu un anumit loc de muncă. Așadar, recrutorul își dorește să afle ce te-ar motiva să renunți la un anumit rol într-o organizație, cu intenția de a anticipa eventualele puncte problematice în colaborarea cu tine.
Răspuns recomandat: „Deși colaborarea pe care am avut-o cu ultimul angajator m-a ajutat să dobândesc noi abilități și să-mi perfecționez aptitudinile, am decis să demisionez, pentru că oportunitățile de creștere oferite nu erau în acord cu planurile mele de carieră.”
De evitat: Nu aduce în discuție eventualele neînțelegeri sau conflicte și nu acuza compania de la care ai plecat. Recrutorii valorizează o atitudine pozitivă și respectul acordat celorlalți angajatori.
Întrebările prezentate constituie un model de interviu de angajare, cu întrebări și răspunsuri. Acestea pot fi adaptate situațiilor specifice, în funcție de domeniul pentru care candidatul aplică. În plus, este important de menționat că, alături de astfel de întrebări generale, recrutorul va adresa și alte întrebări specifice postului vacant, cu referire la experiența candidatului.
Ce întrebări să pui la un interviu
A adresa o serie de întrebări recrutorului denotă interesul pentru poziția vacantă și pentru organizația angajatoare. De asemenea, acestea te pot ajuta să clarifici anumite aspecte discutate și să iei o decizie în cunoștință de cauză.
Pentru a te asigura că nu omiți niciun aspect pe care vrei să-l clarifici, este indicat să notezi aceste întrebări de adresat angajatorului, la interviu. Poți păstra lista cu întrebări în telefon și o poți consulta în timpul discuției, menționând că dorești să-ți consulți notițele, pentru a clarifica toate aspectele care ți-au trezit interes.
În plus, este important să te documentezi riguros, înainte de a formula întrebările, pentru a te asigura că răspunsurile nu se regăsesc pe site-ul companiei sau în anunțul de angajare. Pentru recrutor, poate fi redundant să adresezi întrebări al căror răspuns se află deja la dispoziția ta.
Întrebări de pus la interviu angajatorului
- Care sunt oportunitățile de dezvoltare pe care le puneți la dispoziția angajaților companiei?
- Ce oportunități profesionale de avansare există în cadrul companiei, raportat la poziția vacantă?
- Cum se va realiza evaluarea performanțelor pentru rolul vizat și cu ce frecvență?
- Care este componența echipei cu care voi colabora?
- Cum va arăta o zi obișnuită pentru mine, dacă voi ocupa această poziție, și ce sarcini voi avea de îndeplinit?
- Care sunt modalitățile prin care se acordă feedback în cadrul organizației, pentru rolul vacant?
- În ce constă procesul de onboarding pentru rolul vacant și cât durează acesta?
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care pot fi adresate recrutorilor. În funcție de situațiile specifice și în special dacă anunțul de recrutare nu cuprinde toate informațiile necesare pentru candidați, lista cu întrebări pentru angajator la interviu se poate extinde.
Interviul de angajare poate constitui o provocare pentru candidați. Totuși, acesta este oportunitatea ideală de a convinge angajatorul că postul disponibil în organizație se potrivește abilităților tale și că, mulțumită experienței tale, poți aduce o schimbare notabilă în companie.
De reținut este faptul că trebuie să tratezi discuția cu seriozitate, pregătindu-te în prealabil și anticipând cât mai multe dintre întrebările și răspunsurile de la interviul de angajare. Nu uita să subliniezi care sunt valorile tale, la interviu, și să integrezi în prezentarea personală aspectele pe care recrutorul le-ar putea considera relevante, în contextul poziției deschise.
Sursă foto: Shutterstock