Skip to main content
Articole

Mit sau realitate: beneficiile extrasalariale întăresc cultura organizațională?

Beneficiile extrasalariale sunt oferite de multe firme în special pentru fidelizarea angajaților, dar oare chiar au o contribuție reală asupra culturii organizaționale? Această întrebare este complexă și necesită o examinare amănunțită. În continuare, poți afla de ce sunt importante beneficiile extrasalariale pentru companie și angajați, precum și ce efecte au asupra culturii organizaționale. 

  • Ce sunt beneficiile extrasalariale?
  • Beneficii salariale vs beneficii extrasalariale
  • De ce sunt importante beneficiile extrasalariale?
  • Cum ajută beneficiile extrasalariale la întărirea culturii organizaționale?

Ce sunt beneficiile extrasalariale?

Ce înseamnă, de fapt, beneficiile extrasalariale? Beneficiile extrasalariale sunt acele avantaje oferite de angajator în plus față de salariu. Acestea pot avea o natură materială sau nematerială și au rolul de a motiva, de a atrage potențialii angajați și de a crește retenția. Iată care sunt principalele tipuri de beneficii extrasalariale. 

Card cadou

Oferirea de cadouri angajaților este un mod excelent de a le arăta că îi prețuiești și că munca lor este importantă pentru companie. Din punct de vedere legal, poți oferi cardul cadou Edenred cu ocazia mai multor sărbători de peste an:

  • 8 martie - doar pentru colege. Beneficiază de deductibilitate de la plata impozitului pe profit;
  • Paște - pentru copiii angajaților și/sau pentru angajații cu sau fără copii. Sunt scutite de la plata taxelor social-salariale;
  • 1 iunie - pentru copiii minori ai angajaților. Sunt scutite de la plata taxelor social-patronale;
  • Crăciun - pentru copiii minori și toți angajații. Se aplică o scutire de la plata impozitului pe venit, la nivel de angajat. 

Este important de avut în vedere că valoarea primelor neimpozabile este de 300 de lei per persoană per eveniment. 

👉Vrei să afli mai multe despre cardul cadou Edenred? Solicita o oferta personalizata sau contactează un consultant.

Card de vacanță

Așa cum sugerează și numele, cardul de vacanță este oferit pentru a contribui la relaxarea angajaților și reîncărcarea bateriilor. Prin cardul de vacanță îți încurajezi echipele să se recreeze și, în același timp, le stimulezi să descopere bucuriile unei vacanțe în România. 

În plus, se aplică o deductibilitate la plata unor taxe salariale, un beneficiu deosebit pentru companie, prin comparație cu acordarea primelor de vacanță în numerar. 

👉 Ești curios cu privire la cardul de vacanta Edenred? Descoperă rețeaua de hoteluri, pensiuni, baze de tratament balnear și alte detalii legate de accesarea acestui beneficiu extrasalarial.

Card cultural

Petrecerile de după muncă și alte evenimente la birou contribuie la senzația de unitate și definesc o atmosferă relaxată și convivială. Însă angajații au nevoie de activități relaxante și în afara jobului. 

Aici intervine cardul cultural, care te ajută să le oferi bunuri și servicii culturale precum abonamente la teatru, concerte, festivaluri, muzee, grădini botanice etc., precum și cărți, albume muzicale sau filme pe DVD. Astfel de produse și servicii ajută angajații să se destindă și contribuie la detașarea atât de necesară pentru a genera noi idei pentru companie. 

👉 Alege să oferi angajaților cardul cultural Edenred, iar compania va beneficia de scutirea de la plata de taxe sociale și deductibilitate, în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. 

Dezvoltarea profesională a angajaților

Beneficiile extrasalariale si impactul asupra companiei

Dezvoltarea profesională este un termen des folosit, fiind esențială pentru creșterea profesională a echipelor tale și având un efect direct asupra companiei. Educația continuă permite angajaților să fie la curent cu tendințele din domeniu și să deprindă noi abilități și competențe care îi vor ajuta să își facă treaba mai repede și mai bine. 

În acest sens, poți organiza traininguri, workshopuri și cursuri în cadrul companiei sau poți încuraja participarea unui expert extern. Multe companii aleg să dedice un procent din bugetul de cheltuieli anuale, pentru ca angajații să participe la cursuri și conferințe. 

Dacă astfel de cursuri sunt costisitoare pentru firmă, poți adăuga o clauză la contractul de muncă, în care să spui că părăsirea companiei într-un anumit interval de timp atrage după sine plata cursului sau a trainingului respectiv. În plus, angajații vor fi mai tentați să rămână în firmă, dacă văd că managerii și echipa de HR se preocupă de dezvoltarea lor profesională. 

Rambursarea cheltuielilor cu transportul

Pe lista de beneficii extrasalariale poate intra și rambursarea transportului până la locul de muncă. Poți acoperi cu totul sau un procent semnificativ din transportul public până la birou sau poți încuraja folosirea unor alternative sustenabile precum bicicleta sau trotineta electrică (prin instalarea de zone dedicate parcării acestora și acordarea unor vouchere pentru mijlocul de transport alternativ). 

Munca remote (de acasă ori din alte spații)

Unii colegi pot fi nevoiți să-și ia zile libere pentru o programare la medic, pentru prima zi de școală a copilului sau pentru situații neprevăzute. 

De aceea, este important să oferi o anumită flexibilitate în afara activităților profesionale, atunci când locul de muncă o permite. Această flexibilitate poate însemna să lucreze 1-2 zile pe săptămână de acasă, un avantaj apreciat de angajații din generațiile Y și Z. 

👉 Lucrezi într-un mediu în care ai colegi tineri? Descoperă ce isi doreste generatia Z de la angajator și de la un loc de muncă. 

Oportunități de mentorat

Beneficiile extrasalariale si impactul asupra companiei

Similar opțiunilor de dezvoltare profesională, mentoratul ajută angajații să lucreze mai eficient și să evolueze în meseria lor. Un mentor este un expert în domeniu, de la care angajații pot învăța multe lucruri și pe care îl vor revedea regulat, pentru feedback și sfaturi practice. 

Mașină de serviciu

Dacă locul de muncă implică deplasări regulate, poți oferi angajaților respectivi o mașină de serviciu. Ca un bonus față de alte firme, poți propune folosirea sa și pentru anumite nevoi personale. 

Astfel, colegul tău nu va mai trebui să cumpere o mașină și vei contribui la limitarea poluării. În plus, angajații vor aprecia acest lucru, deoarece vor face economii semnificative cu plata ratelor, întreținere, asigurare etc. 

Program de muncă flexibil

Un program de muncă flexibil poate fi o idee deosebită indiferent dacă lucrezi sau nu cu firme din străinătate. 

Deoarece unele persoane sunt mai productive după-amiaza decât dimineața, acest lucru poate fi un beneficiu extrasalarial excelent pentru angajații care preferă să lucreze seara și să se trezească mai târziu. 

Zile suplimentare de concediu parental

Pe lângă concediul de creștere a copilului și concediul paternal oferit taților, companiile pot oferi zile libere în plus pentru părinți. 

De exemplu, poți include posibilitatea de a lua 1-2 zile pe lună pentru diferite situații legate de copil (vaccinare, serbare, o problemă medicală etc.). Angajații vor aprecia cu siguranță acest lucru. 

Discount la produsele/serviciile companiei

Unele companii pot oferi angajaților posibilitatea de a cumpăra cu discount (de aproximativ 30-40%) produsele sau serviciile firmei. Astfel, vor fi mai motivați să creeze produse și servicii de calitate. 

👉 Vrei să știi care sunt cele mai cautate beneficii extrasalariale? Vezi care sunt preferințele românilor conform unui sondaj realizat pe un eșantion de peste 180.000 de persoane care lucrează în mediul privat. 

Servicii și produse pentru o stare de bine

Beneficiile extrasalariale si impactul asupra companiei

În ultimii ani, beneficiile extrasalariale care nu au legătură directă cu munca au început să fie tot mai populare. Angajații apreciază că firma la care lucrează se preocupă de sănătatea lor fizică și mintală. 

Pentru a investi în starea de bine, oferă abonamente la sala de sport și sprijină alimentația sănătoasă. Eventual, poți contacta o firmă care se ocupă de pregătirea unor mese echilibrate nutrițional. De asemenea, poți organiza sesiuni de discuții sau clase de meditație, care pot ajuta la reducerea stresului. 

Ajutor cu anumite sarcini comune

Alte beneficii extrasalariale care sunt foarte căutate la companiile de tehnologie implică ajutor în anumite sarcini de zi cu zi, pentru ca angajații să se poată odihni odată ce ajung acasă. Iată câteva idei:

  • Spălarea mașinii la birou;
  • Servicii de livrare a hainelor de la spălătorie;
  • Servicii de ridesharing pentru angajații care lucrează până târziu.

Lună/an sabatic

Luna sau anul sabatic sunt printre cele mai recente beneficii extrasalariale din organizații. Dacă, în trecut, anul sabatic se aplica mai ales profesorilor, în prezent, în tot mai multe firme, acest lucru este firesc.

În general, luna sau anul sabatic este rezervat angajaților care au demonstrat loialitate pentru firmă sau au obținut rezultate remarcabile și lucrează de mai mult timp pentru companie. De regulă, după aproximativ cinci ani în firmă, primesc cinci săptămâni sabatice pentru a se odihni și a preveni burnout-ul. 

Timp pentru proiecte personale

Deși, în calitate de companie, ești interesat ca angajații să își realizeze task-urile de zi cu zi, poate fi în avantajul tău să îi sprijini în proiectele personale. Dacă oferi colegilor puțin timp pentru ideile creative, acestea pot deveni inovații care cresc profitul companiei. 

Zile libere suplimentare

După pandemie, tot mai mulți apreciază timpul liber dedicat hobby-urilor și persoanelor apropiate. Prin urmare, sunt mai multe șanse ca angajații să rămână în firmă, dacă le oferi 1-2 zile în plus față de concediul legal. 

Costuri cu mutarea (dacă trebuie să se mute pentru job)

Unele locuri de muncă pot necesita relocarea viitorilor angajați. Pentru a te bucura de colegi profesioniști și pentru a-ți extinde raza de detectare a talentelor, poți promova, în anunțul de angajare, și acest beneficiu extrasalarial, respectiv acoperirea costurilor cu mutarea. 

Timp pentru voluntariat și alte activități pentru comunitate

Voluntariatul, proiectele de CSR (Corporate Social Responsibility) și alte activități comunitare sunt benefice tuturor părților implicate, de la firmă la angajați și societate. Compania își creează o imagine bună în comunitate, iar angajații simt că au o contribuție directă în mediul din jur. 

Abonamente la publicații din domeniu

Numeroase companii oferă ca beneficiu extrasalarial abonamente la diverse reviste și publicații din industrie. Scopul este ca angajații să fie la curent cu noutățile din domeniu, iar compania să țină pasul și chiar să depășească firmele concurente. 

Zile de vineri scurte, vara

Chiar este nevoie de o explicație? Zilele de vineri mai scurte în sezonul cald sunt ideale pentru ca angajații să evadeze la munte sau la mare și să se relaxeze, până la începutul săptămânii următoare. În plus, vei avea aprecierea lor, care se va concretiza prin fidelitate și productivitate. 

Animale de companie la birou

Studiile existente arată[1]  că animalele de companie la birou creează sentimentul de comunitate și deschidere. Totuși, este important ca animăluțele să se integreze bine în cultura organizațională a firmei și să fie tolerate de angajați. 

Beneficii salariale vs beneficii extrasalariale

Beneficiile extrasalariale si impactul asupra companiei

Beneficiile salariale și cele extrasalariale sunt două categorii de avantaje pe care angajatorii le oferă angajaților, pe lângă salariul de bază. Ambele categorii pot fi folosite pentru a atrage și a reține angajații talentații. 

Beneficiile salariale pot include:

  • Bonusurile salariale - sunt plăți suplimentare, acordate în funcție de performanță, atingerea unor obiective sau alte criterii;
  • Comision - o plată stabilită în funcție de numărul de vânzări;
  • Ore suplimentare - plata lucrului peste programul obișnuit de muncă;
  • Diferite indemnizații - precum plata cazării, dacă angajații trebuie să călătorească în interes de serviciu;
  • Participări la profit - se calculează ca un procent din profitul companiei;
  • Prime neimpozabile - mai ales de sărbătorile legale (Crăciun, Paște, 8 martie etc.).

Prin comparație, beneficiile extrasalariale nu sunt incluse în sumele de bani oferite angajaților, însă adaugă o valoare deosebită, care aduce un avantaj în viața profesională și/sau personală. 

Ce sunt avantajele în natură și dacă sunt considerate beneficii pentru angajați?

Avantajele în natură reprezintă o altă categorii de beneficii ce pot fi oferite angajaților, care pot face parte (sau nu) parte din beneficiile extrasalariale. 

Potrivit articolului nr. 76 din Codul Fiscal, avantajele în natură includ:

  • Hrană, cazare, haine și alte bunuri/servicii oferite gratuit sau la un preț mai mic decât cel al pieței;
  • Folosirea în scop personal a unor bunuri din patrimoniul afacerii;
  • Convorbiri telefonice și/sau abonamente folosite în scop personal;
  • Abonamente la servicii medicale;
  • Masa de prânz asigurată de firmă;
  • Anumite certificări profesionale;
  • Acces la apă plată, cafea, ceai etc.;
  • Cărți și alte materiale ce pot fi folosite în scop profesional sau personal. 

Totuși, potrivit capitolului nr. III din Codul Fiscal, nu se consideră avantaj în natură:

  • Contravaloarea abonamentului la mijloace de transport în comun, dacă locul de muncă necesită deplasarea frecventă în localitate;
  • Abonamentele telefonice și convorbirile realizate pentru a îndeplini sarcinile de serviciu;
  • Folosirea autoturismului firmei în realizarea activităților profesionale;
  • Primele de asigurare.

De ce sunt importante beneficiile extrasalariale?

Starea de bine la locul de muncă este un element important pentru mulți angajați români, așa cum arată și studiul Benefit, realizat de Edenred în mai 2024. 

Potrivit acestuia, 60% dintre angajați spun că zona de wellbeing la locul de muncă este o prioritate în alegerea unui nou job. De asemenea, bugetul lunar pentru beneficiile extrasalariale este în creștere. În 2023, bugetul dedicat beneficiilor extrasalariale a crescut cu 13% față de anul precedent, după cum arată aceeași cercetare. 

👉 Descoperă studiul Edenred Benefit, pentru a vedea evoluția tendințelor pieței de beneficii extrasalariale din România și care sunt soluțiile potrivite pentru compania ta. 

Beneficiile pentru angajați cresc valoarea muncii pentru o anumită firmă și contribuie la îmbunătățirea calității vieții și a sănătății. La aplicarea pentru un nou loc de muncă, mulți candidați se interesează de beneficiile extrasalariale, un factor deosebit, alături de salariu. Iată de ce sunt importante beneficiile extrasalariale.

Satisfacția jobului

Un pachet bun de beneficii extrasalariale arată că unei companii îi pasă de angajați. Zilele libere în plus, programele de sport sau plata unor cursuri creează sentimentul că angajații sunt prețuiți. Astfel, sunt mai satisfăcuți la job, loiali și motivați să lucreze bine. 

Beneficiile extrasalariale sunt avantajoase și pentru moralul angajaților, deoarece o echipă mulțumită și pozitivă va fi mai productivă și va lucra mai bine împreună. De asemenea, satisfacția jobului pe fondul unor beneficii extrasalariale foarte bune crește retenția angajaților și contribuie la crearea unei dinamici de lucru stabile în departament. 

👉Retenția angajaților este o preocupare a managerilor și a departamentul de HR. Vezi care sunt cele 4 strategii pentru retentia angajatilor

Echilibrul dintre viața profesională și cea personală

Echilibrul dintre carieră și viața personală a devenit un factor tot mai important pentru alegerea unui job. Beneficiile extrasalariale care îmbunătățesc acest echilibru includ zile suplimentare de vacanță, cardul cultural, un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă. Astfel de beneficii ajută la reducerea stresului, combat oboseala și previn burnout-ul. Prin urmare, angajații sunt mai productivi la locul de muncă și mai relaxați acasă. 

De asemenea, beneficiile precum un program de lucru flexibil și zilele suplimentare libere permit angajaților să petreacă mai mult timp alături de familie și prieteni și să se dedice hobby-urilor, pentru a avea vieți mai împlinite. 

Productivitate ridicată

Oferirea de beneficii extrasalariale, în special a celor legate de un mediu de lucru relaxat, este asociată cu o productivitate mai bună[2] .

Atragerea angajaților de top

Succesul unei companii este direct influențat de calitatea angajaților săi. Cei mai talentați oameni nu vor accepta să lucreze pentru companii care nu îi apreciază. În contextul unui mediu de afaceri hipercompetitiv, atragerea talentelor ar trebui să fie o prioritate de top, iar un pachet avantajos de beneficii extrasalariale este un mod eficient de a atinge acest obiectiv. 

Reducerea stresului

Stresul poate fi cauzat de situații dintre cele mai diverse, de la o perioadă aglomerată la job la dificultăți financiare, schimbări majore în viața personală, o boală sau altele. În acest context, intervin beneficiile extrasalariale. 

De exemplu, dacă o persoană lucrează la un proiect major, care implică jonglarea mai multor sarcini, și are un program prelungit la job, folosirea unei aplicații de meditație o poate ajuta să se detașeze și să se odihnească mai bine. 

De asemenea, dacă un angajat trece printr-un divorț, trebuie să se mute și să împartă activele deținute, acordarea de sesiuni de terapie îl poate ajuta să descopere strategii de a face față mai ușor situației. 

Ajutarea angajaților să depășească perioadele stresante aduce beneficii inclusiv business-ului. Un nivel mai mic de stres contribuie la o stare de sănătate mai bună și la o productivitate ridicată. 

Îmbunătățirea reputației companiei

Tot mai mulți consumatori sunt dispuși să își cheltuie banii pe produse și servicii realizate de companii care au aceleași valori. O firmă care își tratează angajații în mod nesatisfăcător are șanse mai mari să ajungă în centrul atenției printr-un scandal de PR și să piardă oportunități de afaceri. 

De cealaltă parte, reputația companiei crește, dacă își prețuiește angajații prin oferirea de beneficii extrasalariale. Acest lucru se reflectă și public, de exemplu, prin postările în social media ale angajaților sau prin premii și recunoașterea unui mediu de lucru sănătos, fapt care poate contribui la succesul companiei. 

Oferirea unui avantaj competitiv

Firmele care oferă beneficii extrasalariale atractive se diferențiază de competitori și tind să atragă talentele de top. Prin urmare, compania obține un avantaj pe piață. 

Cum ajută beneficiile extrasalariale la întărirea culturii organizaționale?

Beneficiile extrasalariale si impactul asupra companiei

Oferirea de beneficii extrasalariale îmbunătățește semnificativ șansele unei companii de a crea o cultură organizațională puternică și echilibrată. Sigur, se poate ca o firmă să ofere beneficii extrasalariale fără o cultură organizațională solidă și viceversa, însă, atunci când cele două sunt combinate, organizația are mai multe șanse de succes. În fapt, o cultură organizațională bună denotă o oportunitate maximă pentru ca angajații să lucreze la un nivel optim. 

👉 Dorești să afli ce este cultura organizațională și cum se implementează? Citește și articolul Cultura organizationala: definitie, tipuri si importanta

Beneficiile extrasalariale nu constau doar într-o masă de ping pong și smoothie-uri la birou. Pentru ca aceste avantaje să aibă rezultate vizibile într-o firmă, este necesar să ai o abordare holistică, pentru a ajuta angajații să-și optimizeze sănătatea și starea de bine, după care vor fi dispuși să performeze. Atunci când indivizii dintr-o organizație au o viață plină de împliniri și sens, întreaga companie are de câștigat. 

În momentul în care angajaților li se pun la dispoziție uneltele de care au nevoie pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, suprasolicitare și burnout, aceștia se simt mai bine, în general, și în privința muncii pe care o realizează. Angajații mulțumiți și fericiți lipsesc mai puțin de la job, interacționează în mod pozitiv unii cu alții, sunt mai deschiși la provocările profesionale și obțin mai ușor rezultate excelente; toate acestea contribuie la o cultură organizațională mai sănătoasă. 

Managerii și departamentul de HR ar trebui să adapteze pachetul de beneficii extrasalariale la cultura organizațională pe care doresc să o implementeze. Iată trei moduri prin care beneficiile extrasalariale întăresc o cultură organizațională:

  1. Beneficiile extrasalariale te ajută să recrutezi și să reții cele mai bune talente, ceea ce îți oferă un control mai bun asupra persoanelor care intră și rămân în organizație. Într-o piață a muncii competitivă, pachetele foarte bune de beneficii îi diferențiază pe angajatori, în mintea potențialilor angajați. Prin oferirea de beneficii deosebite și promovându-le în anunțul de angajare, precum și prin discutarea lor la interviu, vei atrage o plajă mare de posibili angajați. Având la dispoziție persoane performante, le vei putea alege pe acelea care se potrivesc cel mai bine culturii tale organizaționale. Ulterior, dacă ai o cultură organizațională puternică, beneficiile extrasalariale vor fi un bonus pentru a reține angajații;
  2. Beneficiile extrasalariale pot fi folosite pentru a reflecta valorile companiei, ceea ce întărește fundația culturii organizaționale - poți include un buget pentru educație continuă și dezvoltare profesională, pentru ca angajații tăi să fie în top, în domeniul în care activezi. Dacă una dintre valorile de bază este empatia, poți arăta acest lucru prin oferirea unui program de muncă flexibil; astfel, empatizezi cu nevoile și stilul de viață al angajaților. Pentru a pune în valoare implicarea comunitară, poți include câteva ore pe lună pentru voluntariat;
  3. Managementul poate folosi beneficiile extrasalariale pentru a modela cultura organizațională pe care își dorește să o aibă - deși toți angajații contribuie la cultura organizațională, managerii pot profita ei înșiși de beneficiile extrasalariale și pot încuraja și colegii să o facă. Exemplul managerilor poate inspira și împuternici angajații să își folosească beneficiile extrasalariale, ceea ce, într-un final, contribuie la evoluția întregii companii. Dacă managerii își iau zile libere pentru a evita burnout-ul, meditează, fac voluntariat și urmează periodic cursuri de perfecționare, și ceilalți colegi le vor urma exemplul. Iar dacă toți angajații au obiceiuri sănătoase, cultura organizațională va avea doar de câștigat. 

Beneficiile extrasalariale contribuie la un mediu de lucru pozitiv și proactiv și cresc satisfacția angajaților. Cu toate acestea, pentru ca aceste beneficii să aibă un impact asupra culturii organizaționale, ele trebuie să decurgă dintr-un set de valori comune, comunicare deschisă și transparentă și oportunități de creștere și dezvoltare. 

Surse foto: Shutterstock 1Shutterstock 2Shutterstock 3Shutterstock 4Shutterstock 5Shutterstock 6.

Info => 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824880/

Info =>

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9136218/

  • Etichete :
image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne