Skip to main content
Articole

Comunicarea asertivă în echipă – sfaturi utile ca să te faci auzit

Conform unui studiu realizat de Niagara Institute, comunicarea asertivă este stilul predominant de comunicare în mediul profesional, folosit de 75.3% dintre respondenți, datorită avantajelor semnificative pe care le aduce în cadrul mediului de lucru.

Descoperă, în cele ce urmează, care sunt acestea, dar și ce tehnici de comunicare asertivă poți să folosești, pentru construirea unui mediu de lucru modern.

Ce este comunicarea asertivă

Dacă te întrebi ce înseamnă „asertiv”, ei bine, să fii asertiv înseamnă să ai încredere în forțele proprii și să îți poți exprima nevoile și dorințele într-un mod constructiv.

Pornind de la această definiție, putem spune că tipul de comunicare asertiv este acea modalitate de interacțiune verbală prin care îți poți exprima opinia, nevoile și dorințele într-un mod direct, clar și respectuos, fără a încălca drepturile sau sentimentele celorlalți. 

Concret, aceasta presupune un echilibru subtil între exprimarea propriilor nevoi și înțelegerea perspectivei interlocutorului, care duce la înțelegerea reciprocă, la colaborarea eficientă și construirea unei atmosfere de respect și de încredere, în cadrul echipei. 

Avantajele comunicării asertive

avantajele comunicarii asertive

Pe lângă construirea unei atmosfere potrivite unui mediu de lucru modern la locul de muncă, iată ce alte avantaje mai poate aduce comunicarea asertivă, atunci când este aplicată într-un cadru profesional:

  • Creșterea eficienței în cadrul echipei. Comunicarea asertivă permite transmiterea clară a informațiilor și a așteptărilor, reducând riscul de confuzie sau interpretare greșită. Acest lucru duce la eficiență sporită în procesele de lucru și în îndeplinirea obiectivelor.

👉Descoperă mai multe despre cum poti sa gestionezi mai bine munca in echipa: ce responsabilități ai, ca manager, și ce reguli ar trebui sa urmezi.

  • Construirea relațiilor de încredere. Prin comunicarea asertivă, atât tu, cât și ceilalți membri ai echipei vă puteți exprima opiniile și preocupările într-un mod respectuos și deschis, ceea ce contribuie la construirea unor relații profesionale solide.
  • Rezolvarea conflictelor într-un mod constructiv și non-agresiv. Exprimarea nevoilor și a perspectivelor personale fără a recurge la confruntare sau la manipulare facilitează identificarea unor soluții acceptabile pentru toți, în orice situație.
  • Creșterea productivității. Atunci când este implementată comunicarea asertivă în echipă, membrii acesteia se simt încurajați să-și împărtășească ideile și să contribuie la realizarea obiectivelor comune.

👉O altă metodă de a crește productivitatea angajaților este de a le oferi beneficii extrasalariale competitive, potrivite nevoilor lor. Un astfel de beneficiu este și cardul de tichete de masa Edenred. Având în vedere că valoarea maximă a unui tichet de masă a ajuns la 40 de lei, pentru angajaţi, oferirea unui card de tichete de masă ar fi un suport financiar suplimentar, pe lângă salariu. În ceea ce priveşte angajatorul, cardul de tichete de masă este scutit de la plata CAS, CASS și CAM. În plus, este și 100% deductibil de la plata impozitului pe profit. 

Tehnici de comunicare asertivă: 6 exemple de comunicare asertivă

Ca să poți beneficia de toate avantajele comunicării asertive, este important să știi cum și când să o aplici în contextul profesional. Iată câteva tehnici și exemple de comunicare asertivă pe care le poți folosi.

  1. Utilizează mai frecvent „eu” în loc de „tu”. De exemplu, în loc să spui „Tu întârzii mereu la ședințele care au loc dimineața”, poți spune „Observ o întârziere frecventă la întâlniri, ceea ce afectează planificarea echipei. Haide să vedem cum putem să evităm acest lucru pe viitor.”
  2. Folosește-te și de comunicarea non-verbală asertivă. Menține contactul vizual cu interlocutorul tău și o poziție corporală deschisă și relaxată, pentru a arăta încredere și respect.
  3. Evită folosirea expresiilor vagi sau ambigue și exprimă-te în mod clar și concis, pentru a transmite exact ceea ce dorești. De exemplu, în loc să spui „Ar fi bine să îmbunătățim rezultatele echipei”, poți spune „Avem nevoie să creștem eficiența cu 20% în următoarele două luni, pentru a atinge obiectivul stabilit de companie.”
  4. Ascultă activ. Fii atent la ceea ce spun membrii echipei tale și arată-le că îi înțelegi și că le respecți opiniile. 
  5. Oferă feedback clar și constructiv în legătură cu performanța sau comportamentul angajaților. Evită critica sau judecata personală și concentrează-te pe modul în care comportamentul poate fi îmbunătățit. De exemplu, în loc să spui „Am observat că niciodată nu îți respecți termenele limită”, poți spune o propoziție asertivă, precum „Am observat că ai avut dificultăți în îndeplinirea termenelor limită pentru proiectele recente. Haide să analizăm împreună metodele de organizare a timpului și de prioritizare a sarcinilor, pentru a ne asigura că rezultatele noastre nu vor avea de suferit, pe viitor.”

👉Află mai multe detalii despre cum poti sa oferi un feedback care sa motiveze, in loc sa demoralizeze.

  1. Negociază soluțiile în situațiile de conflict sau divergență de opinii. Fii deschis la propuneri și argumente și încurajează găsirea unui compromis. De exemplu, atunci când un angajat îți spune că nu mai poate prelua un nou task, din cauză că nu are suficient timp, poți organiza o ședință cu echipa, cu abordarea „Haideți să discutăm împreună și să găsim cea mai bună soluție pentru întreaga echipă.”

👉Nu rata nicio ocazie de a le arăta angajaților tăi că apreciezi eforturile pe care le depun pentru companie, iar cu ocazia evenimentelor importante, oferă-le un card cadou Edenred. Acesta poate fi utilizat în cea mai dezvoltată reţea de parteneri cu prezenţă naţională, care acoperă toate tipurile de produse și servicii: modă, bijuterii, IT&C, sport, amenajări interioare etc. 

Cum îți cultivi asertivitatea: 3 metode practice

comunicare asertiva

Deși, în teorie, pare că este ușor să te exprimi asertiv, în practică, acest tip de comunicare presupune, de fapt, un proces de învățare continuă și de cultivare a abilităților. Pe lângă practicarea comunicării asertive în contextele profesionale reale cu care te întâlnești zilnic, iată ce alte metode mai poți aplica pentru a-ți cultiva asertivitatea în comunicare.

Jocuri de rol pentru comunicarea asertivă

Organizează sesiuni de training împreună cu ceilalți manageri și practicați scenarii de comunicare dificile sau conflictuale, jucând diferite roluri. De exemplu, puteți simula o conversație în care trebuie să oferiți feedback unui angajat care solicită o mărire salarială nejustificată sau să discutați despre perioadele de concediu. 

Prin aceste jocuri de rol pentru comunicarea asertivă, vei putea să-ți exersezi abilitățile de comunicare și să primești feedback în timp real, de la ceilalți colegi din management, pentru îmbunătățire.

👉Revenind la perioadele de concediu, este important ca tu și echipa ta să fiți de acord cu privire la perioadele de concediu luate, astfel încât planificarea să respecte atât nevoile angajaților, cât și pe cele ale companiei. Pe lângă asta, pentru a-ți motiva angajații să-și ia toate zilele de concediu la care au dreptul, poți să le oferi un card Edenred cu tichete de vacanta, care poate fi folosit pe teritoriul României, pentru plata serviciilor turistice din rețeaua de unități partenere.

Participă la cursuri sau workshop-uri de comunicare asertivă

Înscrie-te la un curs sau workshop specializat în comunicare asertivă, unde poți învăța tehnici și strategii practice pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare. Aceste sesiuni susținute de specialiști în comunicare îți pot oferi cunoștințe noi și oportunități de practică într-un mediu sigur și susținut.

De asemenea, și autoeducarea poate fi utilă. Citește cărți populare în acest domeniu, cum ar fi „Crucial conversations: Tools for talking when stakes are high”, de Kerry Patterson, sau „Cum să vorbești ca să fii înțeles”, de Daniela Irimia, apoi aplică aspectele învățate.

Ține un jurnal de comunicare

Reflectează asupra propriilor experiențe de comunicare și identifică zonele în care ai putea să le îmbunătățești. 

Pentru a-ți fi mai ușor, ține un jurnal de comunicare unde să notezi situațiile în care te-ai simțit confortabil și în control, precum și cele în care ai întâmpinat dificultăți sau te-ai simțit nesigur. Analizează aceste experiențe, identifică modele sau tendințe în comportamentul tău de comunicare și încearcă să le schimbi pe cele care nu sunt caracteristice unui comportament asertiv. 

De asemenea, pentru situațiile în care nu ai acționat corespunzător, scrie un scenariu alternativ, în care să menționezi cum ți-ar fi plăcut să reacționezi, ca să ai în vedere acest lucru pe viitor, în cazul în care te vei mai confrunta cu o astfel de situație.

👉Dacă îți dorești să te dezvolți și mai mult în domeniul profesional și antreprenorial, te invităm în BIZTRO Club – o platformă din care fac parte diverși experți din domenii precum resurse umane, financiar sau legal. Datorită informațiilor furnizate de către aceștia, îți va fi mai ușor să depășești obstacolele pe care le întâlnești zi de zi, în afacerea la care lucrezi.

Comunicarea asertivă vs. comunicarea agresivă

Deși atât comunicarea asertivă, cât și cea agresivă pun accent pe afirmarea propriilor drepturi și pe exprimarea în mod clar a ceea ce îți dorești, între cele două stiluri de comunicare există câteva deosebiri semnificative, care pot face diferența dintre un mediu de lucru plăcut și unul toxic.

De exemplu, spre deosebire de comunicarea asertivă, care este caracterizată de un ton calm și înțelegător, comunicarea agresivă este definită de un ton ridicat, dominator și lipsit de respect. Persoana care folosește comunicarea agresivă își impune punctul de vedere sau nevoile fără a ține cont de drepturile ori de sentimentele celorlalți.

De asemenea, comunicarea agresivă se concentrează pe satisfacerea propriilor nevoi și dorințe în detrimentul celorlalți, în timp ce comunicarea asertivă ține cont și de nevoile celorlalți.

De aceea, comunicarea agresivă poate deteriora relațiile interpersonale și poate duce la conflicte sau la resentimente în cadrul echipelor, creând o atmosferă de lucru tensionată. Pentru a evita acest lucru, încearcă să fii o persoană asertivă și să pui în aplicare numai comunicarea asertivă în contextul profesional.

În concluzie, așa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, comunicarea asertivă poate fi un instrument valoros în arsenalul oricărei persoane care lucrează cu oamenii. Folosindu-te de sfaturile și de exemplele prezentate în articol, vei putea să comunici într-un mod asertiv, astfel încât să-ți motivezi echipa și să construiești un mediu de lucru sănătos. 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock

image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne

Cu ce te putem ajuta?