Mărire salariu: tehnici și strategii de negociere
- Roxana Bocicai
- 22.07.2023
Negocierea salariului este o discuție importantă care presupune în primul rând curaj din partea ta și conștientizarea valorii tale ca angajat. Necesitatea unei astfel de discuții apare în momentul în care consideri că meriți mai mult decât ceea ce îți oferă angajatorul, așa că trebuie să pregătești câteva argumente pentru a-i demonstra acestuia valoarea pe care o aduci în companie.
Dacă te pregătești pentru o astfel de discuție, însă nu știi cum să ceri o mărire de salariu, iată câteva informații care îți pot fi de folos.
- Când este cel mai potrivit moment să ceri o mărire de salariu
- Cât ar trebui să fie mărirea de salariu
- Negocierea salariului: tehnici și strategii care să te ajute
- Model cerere mărire salariu
Când este cel mai potrivit moment să ceri o mărire de salariu
Momentul oportun pentru discuțiile privind negocierea salariului pot să difere de la o companie la alta. Iată câteva ocazii care ar putea fi potrivite pentru măriri de salarii:
- La evaluarea anuală a performanțelor. În timpul discuției în care îți sunt evaluate performanțele pe care le-ai avut până în prezent, ai putea să deschizi subiectul măririi de salariu. Desigur, trebuie să ții cont și de feedback-ul pe care îl primești de la angajator privind performanțele tale. Dacă feedback-ul este unul pozitiv și ți-ai îndeplinit obiectivele peste așteptările angajatorului, atunci ai șanse mari de a obține o creștere salarială.
- În primele luni ale anului, atunci când se anunță performanța organizațională obținută în anul precedent. În cazul în care profitul obținut de compania ta a atins obiectivele propuse, atunci ar putea fi un prilej de a cere o mărire de salariu. Nu uita, în discuția pe care o ai cu superiorul tău și reprezentanții HR, să menționezi în ce mod ai contribuit tu la îndeplinirea obiectivelor organizaționale.
- După ce ai dobândit noi abilități sau calificări. Fie că le-ai obținut pe cont propriu sau cu ajutorul resurselor puse la dispoziție de companie, cu siguranță acestea îți permit să rezolvi sarcinile într-un mod mai eficient. În acest mod, aduci un plus de valoare companiei, motiv pentru care poți solicita o mărire de salariu.
- După o perioadă semnificativă de timp în companie. Cei mai mulți angajatori apreciază angajații loiali, care demonstrează angajament pe termen lung față de companie. Dacă și tu faci parte din această categorie, atunci poți să menționezi acest motiv în vederea obținerii unei măriri de salariu.
👉 Pe lângă creșterea salarială, angajatorul poate oferi angajaților loiali și alte beneficii care aduc avantaje ambelor părți. Un exemplu popular de beneficiu extrasalarial sunt voucherele de vacanță Edenred. Contravaloarea voucherelor de pe cardul de vacanță Edenred este deductibilă în limita a 6 salarii minime brute pe țară și, conform legii, sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale obligatorii, fiind însă supuse impozitului pe venit.
- După ce ai primit o ofertă de la o altă companie. În cazul în care ai primit o ofertă de la o altă companie, poți discuta cu angajatorul tău despre o mărire de salariu pentru a rămâne în firma actuală.
Cât ar trebui să fie mărirea de salariu
Nu există o valoare standard pe care ar trebuie să o soliciți pentru mărirea salariului deoarece aceasta depinde de mai mulți factori. Cu toate acestea, mărirea de salariu ar trebui să reprezinte un anumit procent din salariul tău de bază. Dacă te întrebi salariu de bază ce înseamnă, acesta reprezintă suma fixă de bani pe care o primești lună de lună, fără a include bonusuri și alte beneficii extrasalariale.
Pentru a ajunge la un procent de mărire salariu realist, ia în considerare următorii factori:
- experiența ta;
- performanțele tale;
- situația financiară a companiei;
- piața salarială;
Acești factori pot fi folosiți și în ceea ce privește o negociere ofertă de angajare, însă nu uita să modifici puțin modul în care te raportezi la ei. De exemplu, când negociezi oferta de angajare, poți să aduci ca argument experiența ta în domeniu pe care ai acumulat-o în alte companii, performanțele pe care le-ai obținut și nivelul pieței salariale.
👉 Dacă încă nu ai acumulat experiență în câmpul muncii, atunci este bine să te concentrezi asupra CV-ului, astfel încât să fie cât mai bine întocmit. În acest mod, îți cresc șansele de a fi sunat pentru un interviu în care să discuți mai multe detalii cu potențialul angajator. Descoperă cum să faci un CV fără experiență de muncă.
Negocierea salariului: tehnici și strategii care să te ajute
După ce ai cercetat piața și ai acumulat informații despre salariile medii din industria ta, cel mai probabil ți-ai făcut deja o idee despre mărirea salarială pe care dorești să o primești. Este important să stabilești exact suma pe care ți-o dorești, așa că nu uita să îți analizezi calificările, experiența și performanțele anterioare pentru a stabili salariul pe care crezi că îl meriți.
După ce ai parcurs acest pas, alocă-ți câteva minute pentru a exersa tehnicile de negociere cu un prieten sau cu o persoană de încredere. Iată cele mai eficiente 2 tipuri de negocieri pe care le poți pune în aplicare într-un discurs mărire salariu:
Negocierea bazată pe valoare
Această metodă se bazează pe evidențierea valorii pe care o aduci companiei și pe argumentarea măririi salariale în funcție de aceasta. Așadar, folosind această strategie, ar trebui să îți pregătești argumente solide care să demonstreze angajatorului că meriți un salariu mai mare. Iată câteva exemple de argumente pe care le poți folosi:
- realizările tale anterioare în companie;
- proiectele la care ai lucrat;
- sarcinile suplimentarea pe care le-ai preluat de-a lungul timpului;
- sau abilitățile tale cheie;
În acest fel, îi vei arăta angajatorului că ești un activ valoros pentru companie și că meriți o recompensă financiară pe măsura valorii pe care o aduci businessului.
Negocierea bazată pe schimb
Această metodă implică găsirea unei soluții care să aducă beneficii pentru ambele părți implicate. Dacă angajatorul nu este deschis la propunerea ta de a-ți oferi un salariu de bază mai mare, poți propune oferirea de beneficii extrasalariale suplimentare, cum ar fi:
- decontarea transportului;
- decontarea abonamentelor la sala de fitness;
- oferirea de vouchere de vacanță electronice;
- oferirea unui card cu tichete de masă;
Pe lângă voucherele de vacanță, și cardul de tichete de masă se numără printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale. În ceea ce privește angajatorul, valoarea oferită prin intermediul cardului cu tichete de masă este scutită de taxele sociale și patronale (CAS, CASS, CAM) și are 100% deductibilitate la plata impozitului pe profit. Poți folosi această informație ca argument în solicitarea ta.
În același timp, pentru angajați, beneficiul este unul clar: o sumă de bani în plus, lună de lună, care poate fi cheltuită pentru plăți la restaurant sau supermarket. Suma maximă care poate fi acordată este de 30 lei/ zi lucrată. Astfel, dacă angajatorul tău decide să ofere carduri de tichete, te poți bucura de aproximativ 600 de lei în fiecare lună, pe lângă salariul de bază.
👉 Angajatorul tău încă nu colaborează cu noi? Recomandă-ne și te premiem! Tot ceea ce trebuie să faci este să completezi formularul cu datele tale și ale companiei pe care o recomanzi, iar noi ne ocupăm de restul. Vom contacta compania respectivă și dacă încheiem contractul, ție îți oferim un premiu în valoare de maximum 450 de lei net, în funcție de numărul de angajați ai companiei recomandate.
Indiferent de tehnica pe care o abordezi și de modul în care decurge discuția, nu uita să păstrezi o atitudine pozitivă și să fii profesionist pe tot parcursul discuției.
Model cerere mărire salariu
Dacă din anumite motive discuția pentru mărirea salariului nu poate să fie verbală sau pur și simplu compania îți solicită să completezi o cerere de mărire a salariului, iată un model cerere mărire salariu care să te inspire.
Acum că ai aflat cum să negociezi salariul, profită de aceste informații și stabilește o discuție cu angajatorul tău. Nu uita ca în discuție să lași loc de negocieri, astfel încât soluția convenită să fie una profitabilă de ambele părți.
sursă foto: shutterstock.com