Reconversie profesională - cum să îți schimbi cariera în cadrul aceleiași companii
- Roxana Bocicai
- 10.09.2024
Ești plictisit de rutina de la birou și vrei să te reinventezi sau să explorezi noi orizonturi în cadrul aceleiași companii? Reconversia profesională poate fi o ocazie excelentă de a da un suflu nou carierei tale și a căpăta noi abilități în organizația la care lucrezi deja. Întrebarea care apare este de unde poți începe.
În continuare îți oferim câteva informații utile legate de reconversia profesională în cadrul aceleiași companii, de la primii pași la teste utile pentru a descoperi un job potrivit și cum să ceri ajutor firmei pentru a face acest transfer cât mai lin.
- Ce înseamnă reconversia profesională (reorientarea profesională)?
- Care sunt primii pași când vrei să te reprofilezi, în cadrul aceleiași companii?
- Ce teste poți face pentru a vedea ce ți se potrivește?
- Cum să ceri ajutor companiei atunci când vrei să te reprofilezi?
Ce înseamnă reconversia profesională (reorientarea profesională)?
Cel mai simplu mod de a defini reconversia profesională (numită și recalificare profesională, reprofilare profesională sau reorientare profesională) este că implică schimbarea jobului. Noua profesie poate fi complet diferită față de meseria inițială (de la programator la antrenor de sport) sau poate presupune o schimbare a departamentului (de exemplu, de la marketing la vânzări).
De asemenea, îți poți schimba jobul chiar dacă rămâi în același departament al firmei (de exemplu, de la funcționar bancar la manager clienți). Inclusiv trecerea de la statutul de freelancer la cel de colaborator al companiei la care lucrezi deja poate necesita dobândirea unor noi cunoștințe (de exemplu, de contabilitate primară pentru desfășurarea activității de liber profesionist).
👉 Vrei să îți crești șansele de a avea o reconversie profesională de succes? Încorporează în activitatea ta de zi cu zi, inclusiv la viitorul job, elementele care țin de cultura organizationala a companiei. Acestea oferă sentimentul de apartenență și creează un mediu de lucru plăcut și proactiv.
De ce reconversie profesională?
Reconversia profesională poate apărea din mai multe motive:
- Un salariu mai mare și o calitate a vieții mai bună, atât profesional, cât și personal;
- Ai urmat cursuri de reconversie profesională, eventual gratuite, oferite de companie și a apărut o oportunitate de angajare pe postul dorit de tine;
- Pentru a se potrivi constrângerilor personale - schimbarea nevoilor familiei sau existența unei probleme de sănătate ar putea duce la o reconversie profesională cu un program ceva mai flexibil;
- Satisfacția muncii - dacă ai ales jobul actual din lipsa unor alte opțiuni la momentul respectiv, iar acum ți-ai descoperit pasiunea, îți poți schimba locul de muncă prin reconversie profesională, chiar în cadrul aceleiași companii;
- Evoluția pieței muncii - automatizarea unor sarcini poate face ca anumite abilități să devină redundante. Prin urmare, reconversia profesională te poate ajuta să rămâi relevant pe piața muncii.
Cum știi că reconversia profesională este potrivită pentru tine?
„Oare reconversia profesională este potrivită pentru mine?” este o întrebare frecventă. Răspunsul va deveni ceva mai clar odată ce ții cont de următoarele aspecte:
- Evaluarea motivației - de ce dorești să îți schimbi jobul? Din pasiune pentru un anumit domeniu, pentru un salariu mai mare sau poate vrei alte condiții de muncă etc. Ce te motivează să performezi la viitorul job spre deosebire de locul de muncă actual? Care sunt valorile tale și cât de mult coincid cu viitorul job?
- Identificarea competențelor - care sunt abilitățile, punctele forte și pasiunile tale? Ce anume te interesează la viitorul job? Ce competențe vei transfera de la locul de muncă actual la noua carieră? Ce noi abilități va trebui să dobândești, fie prin cursuri de reconversie profesională, workshopuri, conferințe, cursuri universitare etc.?
- Analiza pieței muncii - care sunt perspectivele de evoluție profesională la viitorul job? Care este salariul și cum se compară cu cel actual? Care sunt cele mai căutate abilități la acel job?
La ce vârstă poți face o reconversie profesională?
Poți opta pentru reconversia profesională la orice vârstă. Indiferent dacă ai 25 de ani, 40 de ani sau 55 de ani, nu este niciodată prea târziu să schimbi direcția în care evoluează cariera ta. Cel mai important este să alegi un domeniu sau sector de care ești pasionat. Iată câteva motive pentru care reconversia profesională este posibilă indiferent de vârstă:
- Învățarea pe tot parcursul vieții (lifelong learning) a devenit firească - avansul tehnologic și social contribuie la schimbare meseriilor și necesită dobândirea de noi abilități;
- Experiența profesională în orice domeniu este un atu - chiar dacă vei lucra într-un alt departament al companiei, experiența anterioară te va însoți și îți va oferi șansa de transfer de abilități;
- Suport - în prezent există numeroase oportunități de a te dezvolta profesional, atât online, cât și fizic, inclusiv la compania la care lucrezi. Trainingurile, cursurile pentru meserii de viitor (de exemplu, AI, inginerie biomedicală, specialist în sustenabilitate etc.) și altele te pot ajuta să înveți ușor, comod și rapid. În plus, în perioada de învățare poți vorbi cu colegii care lucrează deja în domeniu sau chiar pratica, pentru a combina partea teoretică cu practica.
Care sunt primii pași când vrei să te reprofilezi, în cadrul aceleiași companii?
Dacă vrei să te dezvolți profesional și să contribui mai mult la evoluția companiei, reconversia profesională internă îți poate oferi această șansă. Vezi care sunt principalii pași de urmat:
- Asigură-te că schimbarea de carieră este fezabilă - Pentru a evita dezamăgirea sau surprizele neplăcute este important să ții cont de toate opțiunile disponibile înainte de a pleca la drum. Iată câteva întrebări pe care ți le poți pune: De ce vrei să îți schimbi domeniul de activitate? Această schimbare de job se potrivește cu aspirațiile mele profesionale? Ce abilități dorești să îți dezvolți la viitorul loc de muncă? Ce opțiuni de avansare vei avea la noul job? Știi care vor fi sarcinile de zi cu zi (cel puțin orientativ)? Ai discutat cu acei colegi care lucrează în departamentul dorit de tine? Este nevoie de cursuri speciale sau de noi abilități pe care nu le ai? Cum vei plăti cursurile?
- Explorează opțiunile disponibile - Interesează-te dacă sunt locuri de muncă disponibile și care sunt cerințele. Identifică acele joburi care se potrivesc cu aspirațiile tale. De asemenea, discută cu persoanele de la resurse umane sau cu managerul despre posibilitatea de schimbare a carierei și solicită sfaturi și alte informații necesare.
- Construiește planul de schimbare a carierei - În ciuda numelui, lucrurile sunt mai simple decât ar părea. Definește pașii care vor trebui parcurși pentru a obține noul job. Mai apoi, identifică traininguri și/sau cursuri necesare pentru a putea fi angajat pe poziția dorită. Interesează-te și dacă firma oferă cursuri (gratuite) în acest sens.
- Vorbește despre planul tău - Pregătește o scurtă prezentare pentru a convinge managerul și/sau departamentul de resurse umane că îți dorești, ai abilitățile și trainingul necesar pentru poziția dorită. Pune accent și pe competențele actuale care pot fi transferate la noul job. Demonstrează implicarea și determinarea ta pentru o reconversie profesională de succes.
- Participă la cursuri și/sau traininguri pentru a dobândi noi abilități - Profită de cursurile interne (dacă este cazul) iar, la nevoie, aplică pentru training extern sau cursuri online. Ulterior, implică-te în proiecte care îți vor pune în valoare noile abilități.
- Aplică pentru noul loc de muncă.
Ce teste poți face pentru a vedea ce ți se potrivește?
Atunci când te gândești la o schimbare de carieră, este esențial să identifici domeniile care te pasionează și în care crezi, cu ajutorul unor traininguri, workshopuri sau cursuri, că poți excela.
Există mai multe tipuri de teste care te pot ajuta să îți descoperi vocația în funcție de valorile tale, pasiuni, abilități și obiective. Iată care sunt câteva dintre testele care te pot ajuta să descoperi ce job ți se potrivește.
Testul ikigai
Cuvântul „ikigai” provine din limba japoneză și se referă la o experiență deosebită care îți oferă împlinire și sens în viață. Ikigaiul fiecăruia este diferit. De exemplu, ikigaiul unui profesor este de a împărtăși din cunoștințele sale elevilor.
Similar, ikigaiul unui antreprenor este să identifice și să creeze oportunități pentru a face lumea un loc mai bun. Punerea în practică a ideilor lor și impactul pozitiv asupra comunităților oferă o anumită împlinire pentru aceste persoane. Iată câțiva pași pentru a determina ikigaiul tău:
- Determină ce este important pentru tine - Ce te face fericit? De ce îți pasă cel mai mult?
- Analizează viața ta profesională de până acum și reflectează asupra experiențelor tale - Ce tipuri de activități te-au împlinit? Răspunsul la această întrebare te poate ajuta să definești ikigaiul tău.
- Descoperă la ce te pricepi - Fiecare persoană are anumite abilități și talente care îi pot indica ikigaiul. Gândește-te ce te atrage în mod natural și ce îți este ușor să faci.
- Explorează opțiunile disponibile - Odată ce știi ce prețuiești, ce activități ți-au adus împlinirea în trecut și la ce ești priceput, poți vedea în ce direcții poate merge viața ta profesională.
- Acționează - După ce ai aflat care sunt cele mai importante 1-2 opțiuni potrivite pentru tine, explorează-le! Urmează un curs sau fă voluntariat în departamentul dorit pentru a vedea dacă este ikigaiul tău.
👉 60% dintre angajați consideră starea de bine o prioritate în alegerea unui loc de muncă. Descoperă alte statistici interesante în studiul Edenred Benefit!
Clasificatorul de temperament Keirsey
Acest test te ajută să identifici temperamentul tău în funcție de mediul de lucru și de tipul de personalitate. Pe baza rezultatelor, vei avea unul dintre următoarele rezultate:
- Extravertit (E) sau introvertit (I) - legat de preferința pentru lumea exterioară, lucruri și oameni sau lumea interioară, gânduri și contemplație;
- Senzorial (S) sau intuitiv (N) - se referă la modul de asimilare a informațiilor din jur. Senzorial se referă la ceea ce percepem prin simțuri și are un caracter mai mult rațional (văd, deci există), în timp ce intuitiv se referă la perceperea pe baza informațiilor acumulate anterior (se pune accent pe rezultatelor trecute mai mult decât pe fapte);
- Rațional (T) sau afectiv (F) - se leagă de procesul prin care iei decizii pentru a ajunge la concluzii și judecăți. O persoană rațională este influențată mai mult de informațiile din fața sa, iar o persoană afectivă este influențată mai mult de partea emoțională;
- Judicativ (J) sau Perceptiv (P) - se referă la preferința pentru un stil de viață mai bine organizat (judicativ) sau relaxat/flexibil (perceptiv).
Testul de carieră Princeton Review
Acest test îți oferă opțiuni de carieră în funcție de stilul, personalitatea și pasiunile tale. Conține 24 de întrebări cu două variante de răspuns, iar la final primești o culoare în funcție de rezultate. Fiecare culoare are dedicată o serie de idei de cariere potrivite. Iată ce înseamnă fiecare culoare și ce opțiuni de carieră se potrivesc:
- Roșu - persoane care lucrează repede. Aleg un mod de a acționa și își doresc rezultate rapide. Astfel de persoane se organizează singure, lucrează bine sub stres, într-un mediu competitiv. Joburi recomandate: inginer aerospațial, analist de sistem, specialist în ecologie, arhitect, PR-ist, programator, antreprenor, matematician, chef;
- Verde - persoane care comunică eficient. Acționează impulsiv, sunt vorbărețe, persuasive și își asumă riscuri. Joburi recomandate: director de publicitate, diplomat, investitor, director în domeniul farmaceutic, avocat, politician;
- Albastru - buni planificatori. Lucrează bine în echipă, îi susțin pe alții și evită conflictele. Joburi recomandate: arheolog, editor, designer grafic, muzician, profesor, designer de modă, psiholog, regizor de film;
- Galben - buni administratori. Lucrează sistemic și preferă mediile în care nu există loc de interpretare sau schimbări majore. Joburi recomandate: auditor, contabil, administrator de spital, tehnician dentar, economist, somelier.
Cum să ceri ajutor companiei atunci când vrei să te reprofilezi?
O schimbare de carieră în cadrul aceleiași companii este un proces de durată, însă nu imposibil. Iată câteva sfaturi pentru a aborda mai ușor reconversia profesională internă:
- Pregătește-te în avans - Identifică punctele tare forte, pasiunile și abilitățile, inclusiv cele pe care vrei să le dezvolți la noul job. Interesează-te de pozițiile disponibile și pregătește o scurtă prezentare în care să poți expune clar și pe scurt de ce îți dorești schimbarea locului de muncă, precum și ce beneficii poți aduce companiei și cum poți contribui la atingerea obiectivelor.
- Alege persoane cu care să vorbești - Poți apela la managerul direct. Adesea, acesta este prima persoană căreia să te adresezi. El este familiar cu munca ta și îți poate recomanda anumite opțiuni de mobilitate. De asemenea, mergi la departamentul de resurse umane pentru a discuta despre traininguri, cursuri și alte opțiuni de învățare.
- Stabilește o întâlnire oficială - Astfel, managerul va ști că reconversia profesională este importantă pentru tine. Fii clar, concis și deschis la dialog și sugestii.
- Pune accent pe beneficiile pe care le aduci companiei - Arată cât de implicat ești și modul în care această schimbare de carieră va aduce plus valoare firmei.
- Fii proactiv - Dacă ai identificat traininguri, cursuri sau proiecte care te pot ajuta să dobândești cunoștințele sau abilitățile necesare, nu ezita să le menționezi. Vorbește și despre deschiderea ta față de învățare continuă și progres.
👉 Trainingurile și cursurile oferite de companie sau susținute de firmă fac parte din lista de beneficii extrasalariale pe care le poți accesa. Profită de aceste oportunități pentru a evolua profesional și pentru a contribui la dezvoltarea companiei.
Pentru o reconversie profesională de succes, este esențial să te pregătești temeinic înainte. Vezi care sunt abilitățile tale, ce aspirații profesionale ai, precum și ce oportunități există în interiorul companiei. Prin îmbinarea trainingurilor, a workshopurilor, a cursurilor și a mobilității transparente îți pot transforma pasiunile în realitate.