Skip to main content
Articole

Edenred continuă proiectul Masă și clasă cu noi ateliere de educație nutrițională pentru bucătarii din unitățile de învățământ

  • 50 de bucătari din unități de învățământ publice și particulare din Brașov, au participat la atelierul dedicat îmbunătățirii calității meselor calde oferite elevilor, în cadrul proiectului Masă și Clasă.
  • Proiectul Masă și Clasă a lansat al 2-lea volum „Ghidul Alimentației Sănătoase în Școli și Grădinițe”, ce integrează produse locale și ușor accesibile în 60 de rețete pentru prânz, puse la dispoziție gratuit online.
  • Edenred și Asociația Școlilor Particulare dau startul concursului „Masă și Clasă – Ghidul Alimentației Sănătoase în Școli și Grădinițe" care susține cu premii nutriția echilibrată în rândul copiilor.

Brașov, 5 noiembrie 2024 – Edenred România, în parteneriat cu Asociația Școlilor Particulare (ASP) și Selgros România, a organizat primul atelier de educație nutrițională destinat bucătarilor din instituțiile de învățământ cu cantină din Brașov. Evenimentul a fost găzduit de Selgros, partener care se implică activ în proiecte dedicate educației în domeniul gastronomiei, și a reunit 50 de bucătari din școlile și grădinițele de stat și private din județ în Centrul Gastronomic Selgros Brașov, cu scopul de a îmbunătăți capacitatea acestora de a oferi mese calde, gustoase, dar și optim echilibrate nutrițional pentru elevi. 

Ce-a de a treia serie de ateliere pentru bucătari reprezintă o reînnoire a angajamentului pentru susținerea pe termen lung a alimentației sănătoase în unitățile școlare, fiind o inițiativă integrată în proiectul național Masă și Clasă, dezvoltat de Edenred, în parteneriat cu Asociația Școlilor Particulare (ASP) și Asociația pentru Valori în Educație (AVE). Proiectul, lansat în 2023, urmărește instruirea bucătarilor și îmbunătățirea calității meselor oferite elevilor cu scopul de a conduce la un impact semnificativ în sănătatea, performanța școlară și integrarea socială echitabilă a copiilor. Până în prezent, proiectul Masă și Clasă a reunit 150 de bucătari în cadrul atelierelor organizate în diferite orașe din țară pentru formarea lor în principiile unei alimentații sănătoase și atractive pentru copii.  

Atelierul de educație nutrițională s-a desfășurat pe baza suportului de curs „Ghidul Alimentației Sănătoase în Școli și Grădinițe”, evenimentul marcând, totodată, lansarea celui de al doilea volum al ghidului. Ghidul este rezultatul unei ample colaborări între specialiști cu renume în nutriție, medici și chefi bucătari. Primul volum cuprinde 50 de rețete dedicate cantinelor școlare, cu accent pe multiculturalitatea gusturilor, iar cel de al doilea conține 60 de rețete de prânz complet, care integrează preponderent produse locale de sezon și ușor accesibile. Rețetele sunt realizate pe categorii de vârstă și documentate științific cu anchete nutriționale, putând fi adoptate atât de cantinele școlare, cât și de companiile furnizoare de catering pentru unitățile de învățământ. Ambele volume sunt avizate de  către medici specializați în nutriție și pot fi accesate gratuitonline, de toate unitățile de învățământ din România. 

„Potrivit atlasului din 2024 al Federației Mondiale împotriva Obezității, se preconizează că aproximativ 48% dintre copiii din România, cu vârsta cuprinsă între 5-19 ani, vor fi obezi sau supraponderali în 2035, în comparație cu anul 2020, când rata înregistrată a fost de 29%. Obezitatea infantilă reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate ale secolului și este important să creștem gradul de conștientizare privind necesitatea unei alimentații sănătoase pentru copii. Întrucât mediul educațional este unul transformativ, prin inițiativele create în cadrul programului Masă și Clasă ne dorim să susținem aplicabil, cu acțiuni și materiale puse la dispoziția școlilor din România în mod gratuit, adoptarea unei nutriții sănătoase, astfel încât să facilităm accesul elevilor la mese echilibrate”, a declarat Lelia Mancaș, Director Marketing, Comunicare și CSR, Edenred România.

„Ghidul Alimentației Sănătoase reprezintă un pas important în sprijinirea unui stil de viață echilibrat pentru copiii din școli și grădinițe. Ca organizație dedicată educației de calitate, suntem conștienți de impactul pe care o nutriție echilibrată îl are asupra dezvoltării fizice și cognitive a copiilor și înțelegem responsabilitatea noastră de a promova obiceiuri alimentare sănătoase încă din primii ani de viață a preșcolarilor și elevilor. Prin rețete variate și informații adaptate, dorim să inspirăm unitățile de învățământ să adopte opțiuni nutritive, transformând fiecare masă într-o oportunitate de creștere și învățare sănătoasă.”, a adăugat Christian Comşa, Preşedinte ASP.

Edenred și Asociația Școlilor Particulare își întăresc inițiativa de susținere a alimentației sănătoase în școlile din România prin concursul „Masă și Clasă – Ghidul Alimentației Sănătoase în Școli și Grădinițe" 

concurs masa si clasa scoli edenred

În perioada 6 noiembrie – 22 februarie 2025, unitățile de învățământ care pregătesc în cantinele proprii mese calde pentru preșcolari și elevi sunt invitate să intre în competiție, să își demonstreze abilitățile și să arate impactul pozitiv pe care îl creează prin meniurile realizate cu ajutorul Ghidului Alimentației Sănătoase. Toate școlile și grădinițele înscrise au oportunitatea de a primi recunoaștere, pe site-ul oficial al proiectului, ca promotoare ale unei nutriții echilibrate pentru copii și de a câștiga echipamente cu care să-și doteze cantinele: mașini de curățat cartofi (capacitate de 10 kg/h), mașini de tăiat legume (cu 5 discuri și capacitate de 300 kg/h) sau premiul cel mare, care constă într-o mașină profesională de gătit pe gaz, cu 4 arzătoare și cuptor static pe gaz. Regulamentul integral poate fi consultat online pe site-ul https://www.asp-romania.ro/proiectul-masa-si-clasa-ghidul-alimentatiei-sanatoase-in-scoli-si-gradinite/

Proiectul „Masă și Clasă” inițiat de Edenred România, alături de Asociația Școlilor Particulare (ASP) și Asociația pentru Valori în Educație (AVE), este inspirat de FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand), proiect european public-privat de susținere a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul angajaților și, în plan național, a elevilor din școli și grădinițe, fiind lansat și coordonat  de Edenred în 10 țări UE.

 ***

Despre Edenred

Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți și este partenerul de zi cu zi la locul de muncă, conectând peste 60 milioane de utilizatori și peste 2 milioane de comercianți parteneri prin intermediul a aproximativ 1 milion de clienți corporativi în 45 de țări.

Edenred oferă soluţii de plată cu destinaţii specifice pentru alimentaţie (cardurile de masă), stimulente (carduri cadou, platforme de engagement), mobilitate (soluții multy-energy încărcare pentru vehicule electrice, întreținere, taxe de drum și parcare) și plăți corporative (carduri de plată virtuale).

În concordanţă cu misiunea grupului, „Enrich connections. For good.”, aceste soluții sporesc bunăstarea și puterea de cumpărare a utilizatorilor. Îmbunătățesc atractivitatea și eficiența companiilor și animă piața muncii și economia locală. De asemenea, favorizează accesul la o alimentație mai sănătoasă, produse mai sustenabile și soluții de mobilitate prietenoase cu mediul.

Cei 12.000 de angajați ai Edenred se angajează să facă din lumea muncii un ecosistem conectat, mai sigur, mai eficient și mai responsabil în fiecare zi.

În 2023, datorită activelor tehnologice globale, Grupul a gestionat un volum de afaceri de 41 de miliarde de euro, desfășurat în principal prin aplicații mobile, platforme online și carduri.

Edenred este cotată la bursa de valori Euronext Paris și inclusă în următorii indicatori: CAC 40, CAC 40 ESG, CAC Large 60, Euronext 100, Euronext Tech Leaders, FTSE4Good and MSCI Europe.

Logo-urile şi alte denumiri comerciale menționate şi prezentate în acest comunicat de presă sunt mărci înregistrate ale Edenred SE, ale subsidiarelor sale sau ale unor terțe părți. Acestea nu pot fi utilizate în scopuri comerciale fără acordul prealabil scris al proprietarilor lor.

Despre ASP 

Asociația Școlilor Particulare (ASP) este structura asociativă reprezentativă la nivel național a unităților particulare de învățământ, cu un total de 360 membri, grădinițe, școli primare, gimnaziale și licee, înființată în anul 2020 pentru a reprezenta și sprijini unitățile de învățământ preuniversitar cu finanțare privată din România. ASP  promovează standarde ridicate de calitate în educație și susține colaborarea și schimbul de bune practici între unitățile de învățământ preuniversitar. ASP are ca obiectiv principal creșterea performanței și sustenabilității școlilor din România pentru a asigura copiilor experiențe de învățare bazate pe performanță academică și pe dezvoltarea abilităților și competențelor pentru viață. (www.asp-romania.ro)

  • Etichete :
image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne