Skip to main content
Articole

Mit sau realitate: este cardul de masă un beneficiu salarial?

Recompensarea angajaților reprezintă un aspect cheie pentru atragerea, menținerea și motivarea corespunzătoare a resursei umane. Pentru angajați, atât recompensele salariale, cât și beneficiile extrasalariale constituie factori decisivi în alegerea unui loc de muncă.

Află din acest articol ce sunt beneficiile salariale și extrasalariale, care este diferența dintre acestea, dar și categoria în care se încadrează cardul pentru bonuri de masă, beneficiul preferat al angajaților din România.

Beneficii salariale și extrasalariale - ce sunt și care este diferența dintre ele

Recompensele pe care angajatorii le oferă angajaților pentru munca prestată pot fi de mai multe feluri. În ansamblu, toate aceste recompense au un singur rol - acela de a remunera angajații pentru orele de muncă, de a-i motiva, de a-i atrage și menține în companie.

Recompensele financiare acordate angajaților pot fi: recompense financiare directe, categorie în care se încadrează inclusiv salariul de bază, și recompense financiare indirecte sau beneficii. Pe lângă aceste recompense materiale, specialiștii recunosc și o altă categorie de recompense, acelea nonfinanciare, materializate prin oportunități de dezvoltare profesională, recunoaștere, managementul carierei sau promovarea în cadrul companiei.

👉 Cultura organizațională poate acționa precum un important factor motivator în organizație, având capacitatea de a atrage și a menține angajații talentați în companie. Dacă vrei să încurajezi un mediu de lucru sănătos. cu angajați implicați și productivi, află tot ce trebuie să știi despre Cultura organizationala: definitie, tipuri si importanta.

Ce sunt beneficiile salariale - exemple

Beneficiile salariale sau recompensele financiare directe includ salariul de bază pe care un angajat îl primește pentru munca depusă, dar și sporurile acordate în raport cu vechimea în muncă sau condițiile în care salariatul își desfășoară activitatea, adaosurile, salariul de merit, bonusurile sau comisioanele.

Aceste beneficii salariale se acordă retroactiv sau, cu alte cuvinte, după ce munca a fost prestată și sunt stabilite prin intermediul unui contract individual de muncă.

Beneficii extrasalariale - exemple

Beneficiile extrasalariale constituie modalități de motivare a resursei umane, venind în întâmpinarea nevoilor angajaților și crescând satisfacția în muncă a acestora. Pachetele de beneficii extrasalariale pe care companiile le oferă contribuie la retenția angajaților și cresc șansele firmelor de a atrage și de a reține talentele valoroase în organizație.

👉 Forța de muncă tânără își face simțită prezența pe piața muncii, aducând cu sine perspective diferite față de sistemul de recompensare pe care firmele îl adoptă. Află Ce isi doresc angajatii din generatia Z de la angajatori, pentru a putea atrage tinere talente în companie.

Angajații care primesc beneficii extrasalariale la locul de muncă devin mai productivi, muncesc mai eficient și sunt mult mai dornici să își aducă aportul la succesul organizațional. Prin urmare, acordarea acestor beneficii contribuie la motivarea și fidelizarea angajaților, reducerea absenteismului la locul de muncă, productivitate și satisfacție în muncă sporită.

Din categoria beneficiilor extrasalariale fac parte bonurile de masă, primele de vacanță, cadourile oferite pentru ocazii speciale, asigurările de viață și de sănătate, reduceri ori gratuități la diferite servicii sau bunuri, contravaloarea transportului până la și de la birou, facilități pentru recreere și petrecerea timpului liber.

👉 Pentru a înțelege de ce acordarea beneficiilor extrasalariale este atât de importantă pentru salariați, citește Studiul Benefit: 1 din 4 angajati considera ca beneficiile extrasalariale sunt la fel de importante ca marirea salariala.

Cardul de masă - beneficiu salarial sau extrasalarial?

Cardul de masă este un beneficiu extrasalarial, situându-se pe primul loc în topul preferințelor angajaților români la capitolul beneficiilor acordate de către angajatori. Spre deosebire de salariul de bază, care este stipulat în contractul de muncă, acest card pentru tichetele de masă reprezintă o facilitate pe care angajatorul decide să o ofere.

Cu alte cuvinte, bonurile de masă nu sunt obligatorii, iar decizia acordării tichetelor de masă depinde de angajator. Totuși, acest beneficiu extrasalarial aduce avantaje considerabile atât pentru compania angajatoare, cât și pentru angajat. Important de menționat în această privință este că angajatorul este scutit de la plata contribuțiilor sociale și beneficiază de 100% deductibilitate de la plata impozitului pe profit. Astfel, compania poate utiliza această modalitate de motivare și fidelizare a personalului din companie, cu un cost de implementare redus și facilități fiscale însemnate.

👉 Află Cum alegi cardul de masa potrivit pentru echipa ta si care sunt criteriile de care sa tii cont, dacă îți dorești să oferi salariaților beneficiul #1 preferat de angajații din România.

De ce este cardul pentru tichete de masă beneficiu extrasalarial

tichete de masa beneficiu salarial

Cardul pentru bonurile de masă intră în categoria beneficiilor extrasalariale, pentru că:

  • Beneficiază de tratament fiscal favorabil - dintre avantajele acordării tichetelor de masă, angajatorul este scutit de plata contribuțiilor sociale, iar impozitul și plata CASS în cuantum de 10% sunt reținute din venitul angajatului, conform legii tichetelor de masă;
  • Nu este inclus în venitul salarial brut - valoarea încărcată pe cardul de masă nu se adaugă la venitul salarial brut al angajatului și, prin urmare, nu contribuie la creșterea taxelor și a impozitelor asociate salariului brut;
  • Reprezintă un beneficiu flexibil - fără a contribui la creșterea semnificativă a costurilor cu salariile, angajatorul poate să ofere angajaților un beneficiu sub forma bonurilor valorice, care să contribuie la creșterea calității vieții și a puterii de cumpărare a salariaților.

👉 Oferă angajaților tăi cardul de tichete de masa Edenred, pentru a beneficia de acces la cea mai mare rețea de comercianți parteneri, cu acoperire națională 100% în hipermarketuri, supermarketuri, restaurante, pizzerii, cafenele, magazine online și platforme de food delivery: Tazz, Bringo, Sezamo, Freshful, Glovo (exclusiv).

Care sunt beneficiile acordării cardului pentru bonuri de masă

Cardul pentru bonuri de masă rămâne în topul beneficiilor preferate de angajați. Acesta este dedicat exclusiv alocației individuale de hrană a salariaților, se acordă lunar și poate fi utilizat exclusiv pentru achitarea contravalorii mesei sau pentru achiziţionarea produselor alimentare.

Pentru angajați, cardul de bonuri de masă reprezintă un venit suplimentar și, prin urmare, o modalitate de gestionare mai eficientă a bugetului. În plus, luând în considerare ce poți cumpăra cu cardul de bonuri, beneficiarii au acces la o gamă largă de comercianți - restaurante, magazine sau alte tipuri de unități care oferă produse alimentare.

Angajatorii se bucură și ei de beneficii considerabile în urma acordării tichetelor de masă, având posibilitatea de a economisi până la 32% din costurile de personal la nivel de companie, ca urmare a scutirii de la plata taxelor sociale și a deductibilității de la plata impozitului. În egală măsură, procedura de acordare a tichetelor de masă implică o logistică simplificată, iar oferirea acestui beneficiu contribuie la motivarea angajaților și la creșterea satisfacției în muncă a acestora.

Ce valoare au tichetele de masă

Ultima creștere a valoarii tichetelor de masă a avut loc în octombrie 2024. Astfel, potrivit prevederilor legislative, valoarea bonurilor de masă poate fi de maximum 40,04 lei/zi lucrată. Totuși, legea bonurilor de masă nu impune adoptarea valorii tichetelor de masă de 40,04 de lei, la fel cum nu impune o valoare minimă pentru tichete de masă, decizia aparținând angajatorului care acordă acest beneficiu.

Deși valoarea maximă a tichetelor de masă este de 40,04 de lei, utilizând cardul de bonuri, angajații au posibilitatea de a efectua plăți sub sau peste valoarea nominală a unui tichet. De asemenea, important de reamintit este aspectul referitor la impozitarea tichetelor de masă. Dacă ești angajat și beneficiezi de aceste tichete valorice, trebuie să știi că impozitul pentru bonurile de masă, alături de CASS în cuantum de 10%, sunt suportate de către salariat.

👉Beneficiază de o logistică simplificată și de facilități fiscale, la oferirea cardului cu tichete cadou Edenred - soluția modernă de motivare și recompensare pentru angajați.

Bonuri de masă pe card - întrebări frecvente

intrebari card tichete de masa

Iată care sunt cele mai frecvente întrebări ale angajaților și angajatorilor, atunci când vine vorba de bonurile de masă pe card.

  • Cine plătește impozitul pe bonurile de masă?

Impozitul pe tichetele de masă este suportat de către angajat. Bonurile de masă se impozitează și sunt supuse taxelor sociale, fiind reținute din venitul angajatului.

  • Cu cât se impozitează tichetele de masă?

10% este cuantumul în care se impozitează bonurile de masă, alături de CASS, care este 10%, ajungând astfel la un total de 19% taxe sociale suportate de angajat si plătite către stat.

  • Câte bonuri de masă se dau pe lună?

Numărul de bonuri de masă acordate pentru o lună depinde de numărul de zile lucrate în luna respectivă. Astfel, pentru fiecare zi lucrată se acordă tichete de masă în valoarea stabilită de angajator.

  • Când intră bonurile de masă pe card?

Încărcarea cardurilor de bonuri se face la data stabilită de angajator, împreună cu emitentul cardului. Valabilitatea tichetelor de masă pe card, pentru cele emise până la data de 31 octombrie, este până la data de 31 decembrie a anului de emitere. Tichetele emise după data de 1 noiembrie sunt valabile până la data de 31 decembrie a anului următor anului de emitere.

  • Unde pot plăti cu cardul de bonuri?

În prezent, Edenred deține cea mai extinsă rețea de comercianți parteneri la nivel național, acoperind toate județele, ca distribuție. Rețeaua de comercianți parteneri poate fi accesată pe site-ul emitentului sau în aplicația pentru bonuri de masă a acestuia. Similar se procedează și pentru verificare sold card bonuri de masă, cu ajutorul aplicației mobile sau al contului creat după activarea cardului de bonuri de masă.

  • Bonurile de masă se trec în contractul de muncă?

În general, acordarea beneficiilor extrasalariale este reglementată prin intermediul contractului colectiv de muncă.

  • Bonurile de masă se iau în calcul la indemnizație?

Deoarece reprezintă venit impozabil, tichetele de masă, conform legislației, sunt incluse în baza de calcul a indemnizației.

👉 Dacă vrei să afli mai multe despre evoluția tendințelor pieței de beneficii extrasalariale din România, descarcă gratuit Studiul Edenred Benefit.

Acordarea de beneficii extrasalariale reprezintă o modalitate de motivare și recompensare importantă a resursei umane, iar cardul de tichete de masă rămâne facilitatea preferată a angajaților și a angajatorilor. Deși legislația nu impune o valoare minimă a bonurilor de masă, acordarea acestor tichete valorice poate avea un impact simțitor asupra satisfacției angajaților, cu beneficii reale asupra angajatorilor.

  • Etichete :
image

Încă nu oferi carduri de masă angajaților tăi? Solicită o ofertă personalizată pe nevoile afacerii tale

Solicită oferta

Sau discută direct cu un consultant financiar Edenred pentru a primi mai rapid o ofertă personalizată.

Contactează-ne