Corpul nostru spune povestea obiceiurilor pe care le avem: un corp antrenat ne arată un interes activ pentru sport, umerii lăsăți și aduși în față denotă oboseală la finalul unei zile de muncă, o barbie ridicată este semn că ne simțim încrezători. Felul în care ne arată corpul și cât de bine ne simțim în pielea noastră, cum citim semnalele transmise de acesta și cât de pregătiți suntem sa ne acultam instinctul atunci când ceva pare că nu este în regulă se traduce în lumea științifică în cel “de-al șaselea simt al corpului nostru” – interoceptia.
Cu toții am auzit despre cele cinci simțuri de baza cu care ne naștem: văzul, auzul, gustul, tactilul și mirosul.
Ele au fost considerate mult timp simțurile aristotelice, dar mai puțini știm sau am auzit de interoceptie. Interoceptia este recunoscuta de catre “cercetători și de clinicieni ca fiind un mecanism cheie al sănătății noastre mintale și fizice”.Acest simt se declanșează atunci când corpul “ne transmite semnale care ne ajută să înțelegem și să ne reglăm emoțiile și stresul fizic’ spune dr. Helen Weng de la Universitatea din California San Francisco.
Chiar dacă termenul a fost introdus pentru prima dată de către câștigătorul Premiului Nobel – Dr. Charles Sherrington tocmai în 1906 că fiind „o senzație din interiorul corpului, în special în viscera” (Sherrington, The Integrative Action of the Nervous System. London: Yale University Press 1906), ultimii 116 ani de cercetări științifice avansate au adus noi straturi de cunoaștere asupra acestui simt, în prezent fiind definit drept „procesul prin care sistemul nervos intepreteaza și integrează semnalele declanșate din interiorul corpului nostru” ajunge la concluzie cercetătorul Quigley K.S. într-un articol publicat în 2021.
Profesor Manos Tsakiris, psiholog la catedra Royal Holloway de la Universitatea din Londra declară în urma studiilor făcute că interoceptia „include toate semnalele emise de organele noastre interne – sistemul cardiovascular, plămânii, sistemul digestiv, vezica și rinichii. Există o comunicare constantă între creier și sistemul nervos visceral” .
Cu ce ne poate ajuta această informație în dezvoltarea noastră ca indivizi sau ca antreprenori?
Poate cel mai intrigant aspect al acestui al șaselea simt îndelung cercetat de către oamenii de știință este acela că ne putem auto-regla și deveni conștienți de semnalele transmise de corp prin practicarea anumitor terapii fizice (sport, respirație conștientă etc.) care ne pot aduce un echilibru mintal prosper.
În lipsa unui antrenament fizic, fie și el mic, ești mai “predispus să experimentezi simptome pe care le vei asocia cu anxietatea” spune Critchley. “Inima ta va pompa mai mult sânge atunci când treci prin provocări – fie ele fizice sau emoționale”
Pe măsură ce îți antrenezi corpul și acesta devine obișnuit cu antrenamentele fizice susținute, “corpul tău va fi mai rezilient atunci când va fi expus schimbărilor de orice fel”. La fel de important este și procesul invers: prin practicarea exericitiilor fizice, vei observa cu mai multă atenție cum schimbările fizice au impact asupra sănătății mintale. Asta nu înseamnă că “toți atleții au capacitate de reglare a emoțiilor mai mare” ne spune dr. Tsakiris. Dar în schimb, “au un avantaj tocmai datorită faptului că sistemul lor de interoceptie este mai adaptat”.
Pentru a fi mai în acord cu corpul tău, și mai ales pentru a înțelege mai bine cum funcționează interoceptia încearcă să introduci aceste activități în rutina ta zilnică:
-
Yoga – o clasa de yoga te ajută să îți reglezi sistemul nervos și te încurajează să te uiți la cum se simte corpul tău din afară înspre exterior.
-
Mindfulness – o sesiune de mindfulness te ajută să te simți prezent în corpul tău.
-
Exerciții de respirație – dacă nu ești fan yoga, atunci exercițiile de respirație pot deveni aliatul tău atunci când vrei să îți calmezi sistemul nervos și să te auto-reglezi.
-
Sport – exercițiile fizice de anduranță care implică dezvoltarea musculară, te pot ajuta să devii mai conștient de corpul tău si de capacitatile acestuia.
Există multe aplicații gratuite pe care le poți încerca pentru a-ți îmbunătăți sistemul interoceptiv. De exemplu, dacă nu ai practicat yoga până în prezent, poți începe cu 5 Minute Yoga App, o aplicație dedicată celor la început de drum, cu asane pentru începători. În ceea ce privește mindfulness, Insight Timer oferă peste 100.000 de meditații ghidate gratuite la prima descărcare a aplicației. Pentru exercițiile de respirație cea mai recomandată app este Breathe2Relax, o aplicație care te ajută practic să înveți să respiri corect. Pentru practicarea sportului există canalele clasice de pe youtube care sunt dedicate grupurilor musculare pe care le targhetezi.
Studiile ne arată că nu doar exercițiile de tip cardio ne ajută la reglarea emoțiilor, ci și antrenamentelele fizice intense pot reduce anxietatea. O explicație potențială ar fi aceea cum că antrenamentele fizice ne modifică semnalele de interoceptie pe care le primim de la mușchi. Crescandu-ne masa musculară ne simitim mai puternici și mai abili să facem față amenințărilor – acest lucru aducand automat un boost de încredere și reziliența psihica anti-stres.
„Feedback-ul de interoceptie adus de mușchi îți transmite ceva, subconștient, despre ce potențial poți atinge” ne explică omul de știință Caroline Williams, a cărei carte recentă „ Move! (Profile, 2021)” explorează cum multiplele forme de exerciții fizice pot aduce beneficii minții noastre. “După un antrenament de forță, corpul tău simte că poate face față oricărei provocări, așa că, până la un anumit nivel, te simți că ai control în viața ta”
Ce se întâmplă atunci când nu știm să interpretăm semnalele transmise de corpul nostru?
Există persoane care nu știu să „citească” aceste semnale, așa cum unii dintre noi le „citim” exagerat. Cel mai bun exemplu este rezistanta la durere: primii răspund târziu, datorită nivelului ridicat de toleranță la durere, pe când cea de-a două categorie răspund cu o exagerare de la normă, având un nivel de toleranță scăzută la durere.
Ca o concluzie, emoțiile noastre sunt legate de senzațiile fizice din corpurile noastre. De exemplu, atunci când ești anxios, poți simți că ai fluturi în stomac. Când îți găsești mașina zgâriată în parcare te vei simți furios: inima va bate repede, mușchii se vor strânge și automat mâinile ti se vor încleșta.
Interocepția înseamnă recunoașterea acestor senzații. Acesta este modalitatea prin care interocepția este legată de sistemul nostru emoțional. Studiile ne arata modul in care capacitatea noastră de a ne citi propriile semne fizice este direct legată de cât de bine ne putem identifica și auto-regla stările emoționale.