Mă întâlnesc anual cu câteva sute de antreprenori, mulți din ei la început de drum și care au un fel de sindrom al paginii albe când vorba de strategia de digital marketing. E prea complex. Nu șltiu de unde să o apuc? Am nevoie de bani. De mulți bani. De câți bani am nevoie? Deja sunt competitori care fac de ani de zile digital marketing. Ce șanse am eu să întru în această piață? Și multe astfel de întrebări care se traduc mai degrabă într-o paralizie completă în ceea ce privește digital marketing.
Am zis să scriu acest articol cu 6 lucruri concrete pe care le poți face cu buget zero astfel încât să începi să fii prezent în digital marketing.
1. Inventarierea asset-urilor
Înainte să vorbim de canale de digital marketing prin care să aduci trafic este important să îți fie clar unde vrei să aduci acei utilizatori.
Vorbeam că există asset-uri proprii precum site, blog, landing page sau aplicație de mobil dar și o bază de date. De asemenea avem asset-uri pe care nu le deținem dar pe care le închiriem: aici am avea rețelele sociale, site-uri de review-uri sau parteneriate cu bloggeri sau influenceri.
Bun, concret, ce ar trebui să ai. În primul rând un site funcțional. Poți face un site de la zero foarte ușor cu tool-uri precum WIX sau Wordpress fără să ai nevoie de cunoștințe tehnice. Îți recomand să ai un site propriu chiar dacă poate încă nu este în varianta perfectă din punctul tău de vedere. E important să exiști online și un site îți oferă această vizibilitate sustenabilă astfel încât site-ul să se indexe în motorul de căutare și să aduni utilizatori într-un loc pe care îl controlezi 100%.
Apoi, pasul doi, baza de date. Strânge o bază de date. Ai acum un business offline, de brick and mortar? Instruiește personalul să strângă date (cu consințământ) ale clienților care îți trec pragul. Strânge adrese de email și/sau număr de telefon pentru a putea mai apoi să comunici nemijlocit cu aceștia. Iar pe site este foarte important să strângi utilizatori pentru abonarea la newsletter, tot la fel, pentru creșterea bazei de date.
2. Email marketing
Vorbeam în punctul anterior că este important să ai o bază de date, să o construiești și crești pe măsură ce business-ul tău crește. Nu trebuie doar să ai acea bază de date într-un excel ci să o și folosești. Trimite pentru început măcar un newsletter pe lună către acea bază de date cu informații despre tine, despre business-ul tău, despre noutăți și alte schimbări în viața organizației tale.
Într-o statistică făcută de Omisend (un tool de trimitere a newsletterelor) peste 50% din business-uri trimit cam 2-4 newslettere pe lună. Dar o treime trimit unul pe lună. Așa că poți începe cu un newsletter pe lună apoi 2 sau chiar 4 pe lună, ceea ce înseamnă unul pe săptămână.
Dar pare complicat. Am nevoie și de un designer, probabil. Greșit. Sunt multe tool-uri precum Mail Chimp, Klaviyo dar și soluții românești precum The Marketer sau Newsman. Iar la The Marketer pe lângă că ai parte de support inclus în limba română ai și 0 EUR cost pentru o bază de date de început, de până în 1000 de contacte. Și toate aceste platforme au multe template-uri pe care le poți personaliza singur, după nevoia ta.
Așadar, ce ar mai fi de așteptat? Începe să comunici prin email marketing, mai ales că e un canal cu o rată de conversie foarte bună. Am vorbit mai multe despre email marketing în articolul dedicat tot aici, în Biztro Club.
3. Conturi în social media
Să construiești un cost în social media nu te costă nimic. Poți face o pagină de Facebook, de Instagram, de TikTok sau LinkedIn fără un cost suplimentar. Îți recomand să fii prezent doar în rețelele sociale unde consideri că publicul tău țintă este prezent. Nu îți recomand să îți faci cont într-o anumită platformă doar pentru că ‘e la modă’ ci pentru că te va ajuta pe tine și business-ul tău prin comunicarea cu publicul tău țintă.
O altă întrebare pe care o primesc destul de des aici este legată de altgoritmi și cum pot să fiu cât mai vizibil în social media fără să promovez conținutul. E un răspuns complex cu multe perspective dar ce pot spune că este foarte important e consecvența. Construiește o pagină de social media într-o anume platformă dar foarte important e să postezi acolo cu o anumită consecvență. Construiește un plan de conținut cu un număr clar de postări pe săptămână și ține-te de acest plan.
Construiește conținut în avans în funcție de anumite momente importante în societate sau pentru brandul tău; știi că în fiecare an vine Valentine’s Day, Mărțișor, Halloween sau Ziua Copilului. Dacă sunt sărbători importante la care publicul tău țintă și business-ul tău s-ar putea conecta construiește conținut din timp și planifică-l la momentul potrivit.
Nu aștepta să vină ziua respectivă pentru a construi conținut. Secretul aici stă în planificare cu măcar 2 săptămâni deși recomand poate cu o lună înainte.
Împarte conținutul în funcție de piloni de conținut, adică despre diferițe perspective ale business-ului tău astfel încât să nu ai doar o comunicare comercială cu focus pe produs, preț și reduceri care nu atrage atenția prea mult din punct de vedere organic.
4. Conținut video
Am trecut separat conținutul video de social media deși cele două sunt legate foarte puternic. Conținutul video în acest moment are cele mai bune rezultate din punct de vedere reach (atingerea unui număr de utilizatori unici) dar și a costului de promovare mai apoi.
Recomand să construiești cât mai mult conținut video și nu doar contextual, despre ce se întâmplă astăzi în business-ul tău sau în societate ci unul cât mai evergreen. Ce înseamnă conținut evergreen? Conținut care are o valoarea nu doar într-un moment sau un sezon ci poate fi mereu văzut și revăzut. Poți construi conținut despre cum să plantezi bulbi de lalele, de exemplu sau despre cum să îți întreții cât mai bine pantofii sport în sezonul rece.
În fiecare an vor fi utilizatori care vor căuta aceste informații și de aceea este important să consturiește conținut care să fie util pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
Și pentru că vorbim despre conținut evergreen, Youtube este aici rege. Youtube este nu doar cea mai mare rețea socială din România ci și al doilea cel mai mare motor de căutare din lume după Google. Căutări despre ‘how to…’ / ‘cum să…’ au un volum mai mare de căutare în Youtube decât în Google.
Așa că este important ca tu, business, să fii prezent acolo cu un video explicativ despre cum să facă X lucru. Cum să zugravesc dormitorul, de exemplu. Chiar dacă oferi acest serviciu nu te feri să le spui utilizatorilor din secretele tale despre cum să zugrăvească. Știi foarte bine că e o diferență foarte mare între teorie și practică așa că oferă-le context și informații asta și pentru ca mai apoi să se raporteze la tine ca la un expert în domeniu.
Și nu te gândi că există vreun domeniu care să nu aibă nevoie de video. Un business important cu produse pentru agricultori au un canal de Youtube cu peste 80.000 de subscriberi tocmai pentru că au luat în serios acest canal și construiesc conținut utilitar în Youtube.
Și nu doar conținutul este important ci și titlul și descrierea. În tool-uri precum Google Keyword Planner, SEM Rush sau Ahrefs poți vedea volumul de căutare pe diferite expresii astfel încât să vezi ce caută mai exact utilizatorii astfel încât să incluzi în titlu și descriere acele expresii pentru a apărea printre primele rezultate.
Încă un detaliu aici. Nu te opri la producția video. Nu faci un film de Cannes sau Oscar ci un conținut utilitar. Folosește smartphone-ul pe care ai dat oricum foarte mulți bani, folosește un stabilizator și filmează. E mai important conținutul decât cum este filmat. După ce atingi 1000 de subscriberi poți căuta și un partener care să facă video-uri la o calitate mai bună. Dar pentru început poți face tu asta.
5. Optimizarea în motorul de căutare
Și vorbeam la primul punct despre importanța site-ului și mai devreme despre optimizarea în Youtube. Optimizarea în motorul de căutare este la fel de importantă; poate chiar mai importantă. De ce? Pentru că o treime până la 50% din totalul de trafic vine din motorul de căutare. Și aici este important conținutul scris. Conținutul scris nu este mort ci trăiește și încă foarte bine. Doar că e mai silențios dar la fel de important.
Pentru a fi relevant în domeniul tău de activitate îți recomand să scrii articole de blog și articole de blog consistente. Nu doar un articol de 2-300 de cuvinte ci ghiduri complete care să fie utile și mai apoi să fie preluate de către alte site-uri, bloguri chiar site-uri de știri. Un articol despre fiscalitate este doar un articol; dar un ghid complet cu toate modificările pentru anul acesta cu siguranță va fi un articol mult mai citit, mai important și mai apoi mai preluat.
Acest tip de conținut, aceste ghiduri, au denumirea de 10x content sau thanks content; un tip de conținut mult mai bine dezvoltat, complet și care mai apoi are șanse mai mari de a fi preluat.
Așadar îți recomand să scrii nu doar un articol despre un subiect ci articolul pe acel subiect. Toate accesările și preluările te vor ajuta să te clasezi cât mai sus în motorul de căutare și să aduci și mai mult trafic pe acele căutări. Iar aceste articole nu vor fi importante doar pentru motorul de căutare. Inclusiv pentru diferite tool-uri de AI precum Chat GBT sau Perplexity sunt importante sursele și tu poți reprezenta una din aceste surse. Gândește deja în perspectivă.
6. Campanii cu influencers.
O să spui, da, bine. Dar tocmai eu? Care nu am aproape delco o prezență în digital marketing să am campanii cu influencers? Răspunsul este DA. Și poate nu cu un influencer extern precum reocmandările oferite de Cristian China Birta în Biztro ci cu influenceri interni.
În primul rând TU. Tu ar trebui să fii primul influencer al business-ului tău. Mă întâlnesc cu sute de antreprenori și discuția pe care o am cu ei e complet diferită de ceea ce găsesc anterior pe site. Mult mai multă pasiune, informații, insight-uri și motive pentru care să cumpăr de la acel business. Așa că îți recomand să pui aceste informații în format video și să ajungă la cât mai mulți utilizatori din publicul tău țintă.
Și apoi avem clienții tăi. Poate nu doar cineva care a făcut o achiziție sau a folosit o singură dată serviciile tale. Ci acei clienți care fac +3 achiziții sau care te recomandă natural mai departe. Invită-i la un eveniment privat, la o degustare de vin, de exemplu, și află mai multe despre ce le place și ce poate fi îmbunătățit.
Srânge aceste informații pentru a le folosi mai departe atât în comunicarea despre business-ul tău, dar și pentru a îmbunătăți experiența, produsul sau serviciul pe care îl oferi. Și întrabă-i dacă nu vor să și publice o informație despre business-ul tău, o părere, un feedback public. Astfel încât să ai acele testimoniale cât mai concrete, autentice.
Le poți face pe toate acestea. Cu cost zero de marketing. Important este să prioritizezi și task-urile ce țin de marketing. Promite-i business-ului tău măcar o jumătate de zi pe săptămână din timpul tău prețios și rezultatele se vor vedea fără să fie nevoie să investești vreun euro în promovare. Trebuie doar să începi. Începe de astăzi!