Ca antreprenor, mai ales dacă ești mai degrabă la început de drum și pregătirea profesională nu a avut la bază neapărat cunoștințele financiare, este esențial să-ți dezvolți o educație financiară solidă, pentru că succesul unui business se măsoară și în bani.

Un antreprenor trebuie să înțeleagă nu doar cum să câștige bani, ci și cum să îi gestioneze eficient pentru a asigura creșterea și sustenabilitatea pe termen lung. Iată câteva variante la îndemână, pe care le poți accesa cu ușurință:

1. Cursuri online

Învață concepte financiare de bază, cum se construiește un business plan, de cât bani ai nevoie sau care sunt indicatorii financiari importanți la care trebuie sa fii atent.

La life-university.ro gasesti mai multe cursuri ale unor experti si antreprenori cu notorietate din Romania, sau pentri o abordare mai generala cursurile de la masterclass.ro . Specific pentru aspectele financiare, o optiune este https://www.academia-financiara.ro

Începe cu înțelegerea noțiunilor fundamentale. Fără o bază solidă, poate fi dificil să iei decizii financiare corecte. Iată câteva concepte cheie de care ar trebui să ții cont:

  • Ce este o balanța și care este semnificația conturilor și a înregistrărilor contabile.

  • Contul de profit și pierdere: Învață cum să te uiți la el pentru a înțelege dacă afacerea ta este profitabilă.

  • Bilanțul: Îți arată activitățile, pasivele și capitalul propriu al afacerii tale.

  • Fluxul de numerar (cash flow): Este esențial să înțelegi cum se mișcă banii în afacerea ta – ce intră și ce iese.

  • Indicatori financiari: De exemplu, cifra de afacere, marja de profitabilitate, lichiditatea,  rata rentabilității și alți indicatori de performanță financiară.

Construiește un buget solid

Un buget este esențial pentru a-ți planifica cheltuielile și a-ți maximiza resursele. Un buget bine structurat te ajută să:

  • Monitorizezi cheltuielile curente.

  • Identifici zonele în care poți reduce costurile.

  • Planifici investițiile viitoare.

  • Asiguri stabilitatea financiară în perioadele mai dificile.

2. Cere ajutorul unui expert financiar

Dacă nu te simți sigur pe tine sau nu ai timp să te ocupi de toate aspectele financiare, este o idee bună să colaborezi cu un consultant financiar sau de business. Un expert te poate ajuta să îți îmbunătățești performanțele financiare, să te conformezi reglementărilor și să optimizezi strategia ta fiscală.
Sunt mai multe platforme care te pun în legătură cu mentori potriviți expertizei de care ai nevoie. La factory by Raiffeisen Bank, înainte de accesarea finanțării, dar și pe tot procesul de dezvoltare, îți stăm alături pentru discuții deschise, dar aplicate, formând astfel o echipă competentă care să te ajute să-ți atingi obiectivele în mod eficient.

Cum să îți dezvolți abilitățile de management financiar ca antreprenor

Stabilește obiective financiare clare

Un management financiar eficient începe cu stabilirea unor obiective financiare clare. Fie că este vorba de economisirea unui anumit procent din venituri, extinderea afacerii sau reducerea cheltuielilor, obiectivele tale financiare trebuie să fie SMART (specifice, măsurabile, relevante și limitate în timp).

Gestionează eficient fluxul de numerar

Fluxul de numerar este unul dintre cele mai importante aspecte ale managementului financiar al unei afaceri. Trebuie să te asiguri că ai suficientă lichiditate pentru a acoperi cheltuielile curente și pentru a investi în creștere. Poți să îți optimizezi fluxul de numerar prin:

  • Reducerea perioadelor de colectare a datoriilor.

  • Negocierea termenilor mai favorabili cu furnizorii.

  • Monitorizarea atentă a veniturilor și cheltuielilor zilnice.

Chiar dacă business-ul este solid, uneori se întâmplă să te blochezi financiar, în ceea ce privește cash flow-ul. Este unul dintre motivele pentru care mai mulți antreprenori apelează la finanțarea de la bancă.

 

3. Cărți și articole de specialitate

Chiar dacă nu vei folosi toate informațiile din cărțile de specialitate, expunându-te la informație de gen, îți vei dezvolta atât vocabularul cât și maniera de înțelegere a deciziilor financiare, folosindu-te de exemplele de management financiar aplicate de profesioniști sau icon business people.

Învață despre impozite și reglementări financiare

Antreprenorii trebuie să fie conștienți de obligațiile fiscale și reglementările financiare din piața în care activează. O gestionare eficientă a taxelor poate eficientiza semnificativ costurile. Învață cum să îți structurezi afacerea pentru a optimiza impozitele (de exemplu, utilizarea unor structuri juridice favorabile fiscal) și asigură-te că respecți toate reglementările contabile și fiscale.

Pentru ca legislatia este in continua schimbare, iti recomand sa stai conectat la platformele online de profil pentru a fii la curent cu noutatile, cum ar fi financialintelligence.ro sau termene.ro.

Investiții și planificare pe termen lung

Începe să gândești pe termen lung în ceea ce privește investițiile financiare și planurile tale de dezvoltare. Identifică zonele în care afacerea ta poate crește și unde poți reinvesti profitul pentru a obține randamente mai mari. O alternativă pentru implementarea planurilor tale de dezvoltare poate fi accesarea unor finanțări de investiții cu o perioadă de rambursare adaptată capacității de plată a afacerii tale.

Cum să îți dezvolți abilitățile de management financiar ca antreprenor

Iată și două recomandări de cărți:

  • The E-Myth Revisited” de Michael E.Gerber, care oferă un ghid practic pentru a construi o afacere care funcționează eficient și fără supraveghere constantă, perfect pentru cei care vor să transforme o idee într-un sistem scalabil.

Cum să îți dezvolți abilitățile de management financiar ca antreprenor 

  • „The Intelligent investor” de Benjamin Graham, care oferă principii fundamentale despre cum să investești inteligent și să eviți greșelile emoționale.  

Cum să îți dezvolți abilitățile de management financiar ca antreprenorImage removed.

4. Urmărește în spațiul public personalități relevante din zona de business

Învață din greșeli și experiența altora

Nu toate deciziile financiare vor fi corecte la început. Este important să înveți din greșelile tale, dar și din experiența altor antreprenori. Căutând mentorat și învățând din studiile de caz ale altor afaceri, poți evita capcanele obișnuite.

Spre exemplu, Sergiu Neguț, antreprenor cu multă experiență, lector si Angel investor sau Adrian Stanciu, business coach și consultant, sunt două personalități relevante din zona de business pe care să le urmărești pentru sfaturi utile și trucuri. 
 

Un management financiar bun nu înseamnă doar să ai un plan la început, ci să-l revizuiești și să-l ajustezi pe parcurs, adică să te adaptezi. Mediul economic, piața în care activezi și afacerea ta se schimbă, iar strategiile financiare trebuie să fie flexibile pentru a răspunde acestor modificări. De aceea, este foarte importantă monitorizarea și ajustarea constantă a strategiilor financiare.