Îți zic din start: dacă pe măsură ce citești ce scriu aici ți se pare că influencerii sunt cam fițoși, posibil să ai dreptate. Dar nu până la capăt. Căci izvorul presupusei fițoșenii este și izvorul creativității lor. Și este baza a ceea ce sunt ei ca influenceri. De care vrei să te folosești (ca să o zicem pe aia dreaptă) ca să obții beneficii pentru brandul tău.

În această cheie îți recomand să citești acest articol: ai nevoie de influenceri, deci vrei să știi cum să îi tratezi în așa măsură încât să obții cele mai bune beneficii din campania cu ei.

De 15 ani fac campanii cu influenceri. Și am observat că, dacă reușești să eviți toate cele trei greșeli despre care vorbesc mai jos, îți cresc foarte mult șansele de reușită a campaniei. Sigur, asta nu înseamnă că o să fie 100% reușită. Că nimeni nu îți poate oferi această garanție. Doar că îți crești masiv șansele. Cu mențiunea că discutăm despre posibile greșeli după ce ai bătut palma cu influencerul că o să faceți campania.

Ce greșeli să nu faci într-o campanie cu influenceri

Greșeala 1 – Nu-i spune CUM să facă

Ideea este așa: tu ai nevoie de influencer pentru că îți oferă acces imediat și personalizat la comunitatea sa. Și a ajuns să aibă acea comunitate mare tocmai pentru că a făcut lucrurile în felul său. Dacă îi spui tu CUM să procedeze în campania cu brandul tău, nu doar că iese din calapodul a ceea ce făcea el până acuma, dar îl și iriți. Pentru că el consideră că nu înțelegi ce face el și că nu îi respecți statutul (da, știu, sunt cam fițoși...). În articolul în care am discutat despre brief, am stabilit că îi zici ce ai nevoie de la el, ce să facă, dar nu CUM să facă. Pentru că asta este decizia lui.

Greșeala 2 – Nu îi cere să schimbe conținutul DUPĂ publicare

Când i se întâmplă așa ceva unui influencer i se îneacă întreaga flotă de corăbii. Nu intrăm în detalii câte chestiuni complicate (inclusiv tehnice și de algoritm) se întâmplă într-un astfel de moment. Odată conținutul publicat (pe care l-ai aprobat în prealabil, sper...) deja își produce efecte. Deja algoritmul platformei sociale începe să îl indexeze. Deja fanii influencerului încep să reacționeze la acel conținut. Și tu vrei să îl schimbe. Că ai uitat ceva, că ți-a zis șeful nu știu ce etc. (le-am auzit pe toate în anii aceștia). Problema majoră este asta: de cele mai multe ori nu se poate schimba conținutul. Mai ales când ne referim la cel vizual (la scris, dacă nu este deja promovată postarea, se poate). Poți doar să îl ștergi. Caz în care, pe lângă că anulezi ce am zis mai sus că se întâmplă după publicare, și creezi frustrare în capul influencerului. Și, mai rău, printre fanii lui, care văd că a dispărut conținutul.

Greșeala 3 – Nu lăsa influencerul singur în caz de criză

Să facem un exercițiu de imaginație. Care pentru mine nu e necesar. Că am trecut prin mai multe astfel de situații. Dar, totuși, să ne imaginăm că influencerul dă drumul unui filmuleț. Ca parte din campanie pentru brandul tău. Film bun, începe să producă efecte, fanii încep să interacționeze, totul minunat. Și vine Vasile Ciumăgeanu (nume inventat, firește) și bagă un comentariu. În care îl întreabă pe influencer ceva de genul ”dar de ce faci reclamă unora care au datorii la stat și care și-au dat afară oamenii pentru că ai cerut majorare de salariu?”. Influencerul îți dă mesaj și te întreabă ce să îi zică lui Vasile. Că nu știe el care-i faza. Și tu nu îi răspunzi. Nici măcar a doua zi (care-i eră geologică în logică de social media). În ăsta răstimp, mai vin și alții care profită de comentariul lui Vasile (la care influencerul nu are cum și ce să răspundă că tu nu i-ai zis ce) și îl atacă pe influencer. Mai are rost să îți spun ce frustrare simte influencerul față de modul în care (nu) comunici cu el?

Acestea sunt greșelile majore pe care ar fi bine să nu le faci. Mai există și altele. Cum ar fi să nu plătești la timp influencerul (uneori chiar zice public că ești rău platnic; nu-i frumos ce face, dar totuși o face...). Dar să ne limităm la cele trei majore. Pe astea musai să le eviți. Altfel șansele de reușită ale campaniei tale cu influenceri scad mult.