Planuri sănătoase pe termen lung
Încurajăm obiceiurile sănătoase în timpul pauzelor de masă. Tu ţi-ai luat pauza de prânz astăzi?
Află mai multeCe este programul Food
Proiectul European FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) este cel mai mare program european de educație alimentară care promovează obiceiurile alimentare sănătoase. Aducem la aceeaşi masă angajaţi, companii şi restaurante partenere pentru a încuraja un stil de viaţă echilibrat.
Potrivit unui studiu Edenred, 1 din 2 angajaţi din România acordă mai puțin de 30 de minute mesei de prânz, spre deosebire de alte țări europene unde doar un procentaj de 23% din angajați alocă acest timp. Programul FOOD are misiunea de a spori gradul de conștientizare asupra impactului pe care îl poate avea o alimentație nesănătoasă asupra stării generale, inclusiv a productivităţii.
FOOD este un exemplu reușit de parteneriat public-privat care nu ar fi fost posibil fără ajutorul instituțiilor publice din cele 10 țări angrenate în acest proiect.
Pe 16 octombrie 2018, sub egida Administraţiei Prezidenţiale a României – Departamentul Sănătate Publică şi în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, Edenred lansează programul FOOD în România prin campania “Hai la 1 la masă! Ia o pauză pentru sănătate”.
Ulterior s-au alăturat programului şi Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti şi Ilfov şi Camera de Comerţ Americană în România (AmCham).
Astfel, România devine a zecea țară care implementează cel mai amplu proiect european de promovare a obiceiurilor nutriționale sănătoase în timpul zilei de lucru.
Urmăreşte-ne pentru sfaturi, resurse și informații care încurajează obiceiurile sănătoase în timpul pauzelor de masă din ziua de lucru. Ia şi tu o pauză pentru sănătate!
Principii
- Obiceiuri alimentare sănătoase
- Alimentația și prevenirea obezității
- Importanța pauzei de masă
Programul Food in cifre
-
Parteneriate Publice
2
-
Restaurante
480
-
Angajati care au beneficiat de workshopuri Food
1.110
Pentru angajați
Munca de la birou, de acasă sau în regim hibrid a dus la întrepătrunderea spaţiului personal cu cel profesional, ducând adesea la un regim de viaţă mai puţin ordonat. Acesta poate duce la obezitate, boli cardiovasculare sau colesterol crescut.
Vezi mai jos lista de materiale care pot ajuta la educarea angajaților pentru o alimentație mai echilibrată:
-
- Afiș FOOD
-
- Cartea de rețete FOOD - recomandări de la experți
-
- Top 10 recomandări FOOD
-
- Cursul EduFOOD dedicat formării sustenabile de obiceiuri alimentare echilibrate dezvoltat alături de Institutul Național de Sănătate Publică și Asociația Medicilor de Famile București- Ilfov
Simţi că menţinerea unei diete sănătoase este o provocare şi pentru tine? Am pregătit, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, o serie de sfaturi care să te ajute să acorzi mai multă atenţie regimului alimentar şi pauzei de masă:
-
- Evită sarea sau folosește-o mai puțin! Majoritatea mâncărurilor o conțin deja.
-
- Mănâncă cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi (o porție = 80 g).
-
- Alege apa în locul băuturilor îndulcite
-
- Redu consumul de zahăr. Fii atent dacă produsele consumate îl conțin!
-
- Preferă un fruct proaspăt ca desert.
-
- Acordă atenție porției de mâncare. Ridică-te de la masă înainte de a fi prea sătul!
-
- Redu utilizarea de grăsimi și preferă uleiurile vegetale.
-
- Alege metodele de gătit care nu necesită multă grasime: abur, coacere, grill etc.
-
- Redu consumul de pâine. Alege-o pe cea integrală!
-
- Alocă timp pentru masa de prânz. Preferă să prânzești în afara biroului!
Restaurante partenere
Pentru companii
În orice regim ar lucra angajaţii tăi, pauza de masă este un factor extrem de important pentru starea generală a acestora, ce se va reflecta şi în zona de productivitate.
Obiceiurile alimentare corecte impactează direct nivelul de energie al angajaţilor, indiferent de unde lucrează. Te ajutăm să îi motivezi!
Implică echipa în acţiuni punctuale
Dacă vrei ca echipa ta să adopte principiile unui stil de viaţă sănătos, putem organiza pentru voi workshop-uri personalizate, susţinute de unul dintre cei peste 10 specialişti în nutriţie implicaţi în programul FOOD. Online sau la sediul tău, putem învăţa, împreună, cum să mâncăm mai responsabil şi mai echilibrat.
Alte acţiuni în care îţi putem oferi suport:
- Postere şi emailuri periodice cu sfaturi FOOD pentru angajaţi
- Ghidul FOOD, ce are la bază recomandările INSP şi ale nutriţioniştilor pentru a alege cât mai uşor meniuri sănătoase la restaurant sau prin take away
Pentru restaurante
Alătură-te acestui program de educaţie alimentară, devenind restaurant partener. Vei beneficia de promovare către noi clienţi, orientaţi către un stil de viaţă sănătos şi îţi vei creşte vânzările.
Vino în reţeaua FOOD, cu peste 360 restaurante în România şi peste 4500 în lume.
Accesează ghidul ”Redu risipa alimentară din restaurant în 10 pași”
Înscrie-tePentru a te alătura reţelei FOOD şi pentru a servi mese cât mai sănătoase clienţilor iată regulile pe care trebuie să le urmezi:
- Favorizează metodele de gătit care nu necesită multă grăsime: abur, coacere, grill etc.
- Oferă frecvent un fel de mâncare fără carne
- Oferă zilnic o salată preparată din legume proaspete
- Propune frecvent variante de mâncare cu pește sau carne albă în meniu
- Folosește preponderent uleiurile vegetale în prepararea mâncării
- Folosește o cantitate redusă de sare la gătit (de preferință iodată), propunând ca alternativă mirodeniile
- Oferă pâine integrală la masă – OPȚIONAL
- Oferă un desert bazat pe fructe proaspete – OPȚIONAL
- Să ai disponibilă apă potabilă la carafă, cel puțin în timpul prânzului (12:00 – 14:30) OPȚIONAL
Galerie Edenred &HORA| Povești de ospitalitate locală la farfurie*| Dăm chip poveștilor locale din spatele farfuriilor
Edenred și HORA, inspirați de FOOD, încurajează cultura ospitalității și a colaborării între toate categoriile de parteneri cu impact pentru mesele sănătoase, printr-un model colaborativ care include și susține micii producători și fermieri locali.
Când optăm pentru mese preparate cu produse alimentare locale, alegem nu doar să creștem calitatea nutrițională a prânzurilor noastre prin alimente proaspete și de sezon, dar putem avea și bucuria de a ajuta într-un fel foarte simplu ca Povestea muncii unui om să continuie mai departe.
De aceea, am ales să curatoriem în acest spațiu o galerie specială de portrete.
O galerie depre arta de a vedea chipurile și poveștile, adesea invizibile, care primesc sprijin și prin alegerile noastre alimentare.
În drumul de la „farm to table” fiecare dintre noi devine un câștigător: preparate mai atractive (sănătoase și cu produse proaspete) în oferta restaurantelor, mai multă sănătate pentru consumator, o viață mai lungă pentru micile afacere ale producătorilor locali.